- Forkaster sentralt bevis i Jemtland-saken

Mandag starter ankesaken mot Svein Jemtland (48). Etter det Dagbladet kjenner til, vil et sentralt bevis fra tingrettsbehandlingen bli frafalt.

TILTALT: Svein Jemtland møter mandag i Eidsivating lagmannsrett, tiltalt for drapet på kona Janne Jemtland 29. desember 2017. Han nekter for å ha drept henne med forsett, slik han ble dømt til 18 års fengsel for i tingretten. Foto: Privat
TILTALT: Svein Jemtland møter mandag i Eidsivating lagmannsrett, tiltalt for drapet på kona Janne Jemtland 29. desember 2017. Han nekter for å ha drept henne med forsett, slik han ble dømt til 18 års fengsel for i tingretten. Foto: PrivatVis mer

Svein Jemtland ble i desember i fjor dømt til knusende 18 års fengsel for forsettlig drap på kona Janne Jemtland (36) i Hedmarken tingrett.

Den tidligere fremmedlegionæren hevder imidlertid at drapet var uaktsomt, og at pistolskuddet som traff henne i hodet gikk av da han forsøkte å avvæpne kona. Hedmarken tingrett så på den forklaringen som usannsynlig.

I tillegg har han erkjent å ha dumpet liket i Glomma ved Eid bru omkring åtte mil unna åstedet, men retten og Jemtland var uenig om når frakten av liket fant sted. Ifølge han skjedde ikke dette før omkring et døgn etter at Jemtland var skutt, men rettsmedisinerne har konkludert med at tobarnsmora døde av drukning.

DOM: Mandag falt dommen mot Svein Jemtland. Video med tillatelse: TV 2 Vis mer

- Frafaller bevis

Det vil derfor bli nok en kamp i retten når Jemtland møter i Eidsivating lagmannsrett mandag. Flere spørsmål står tilsynelatende ubesvart i saken.

Ankesaken vil starte med den tiltalte ektemannens forklaring, som etter planen skal foregå over to hele dager. Anken gjelder både skyldspørsmålet, straffekravet og de sivile kravene, der han blant annet ble dømt til å betale sine to sønner 400 000 kroner hver. Det er satt av til sammen ti dager i retten.

Etter det Dagbladet kjenner til, vil imidlertid påtalemyndigheten frafalle et sentralt bevis i saken i forhold til bevisene som ble presentert i tingretten og også ble tillagt vekt i den knusende dommen. Dagbladet erfarer at endringen i bevisbildet vil bli kjent allerede på forhandlingenes første dag. Det er imidlertid usikkert om denne endringen kan ha betydning for skyldspørsmålet eller straffeutmålingen.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Til sammen 36 vitner skal forklare seg i ankesaken, blant annet flere familiemedlemmer. Flere av disse forklarte seg også i tingrettssaken.

- Syltynn dom

Svein Jemtland anket dommen på stedet i desember i fjor. Dommen var i tråd med statsadvokatens påstand.

- Vi har jobbet med saken siden tingretten, blant annet ved å gå inn i de sentrale bevisene og sørget for at disse har blitt utredet nærmere og bedre opplyst, blant annet i form av en rekonstruksjon som i detalj viste hva som skjedde på gården, sier Jemtlands forsvarer Christian Flemmen Johansen i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

Han sier at mer av dette vil bli belyst under hovedforhandlingen. Ifølge han ser Jemtland selv fram til ny behandling.

- Han oppfatter tingrettens dom som syltynn og svært lite detaljorientert, sier han om klienten.

Etter at Jemtland skjøt kona ved parets bolig øverst i Brumunddal etter en romjulsfest, fortalte Jemtland til politiet, familie og venner at kona hadde forlatt ham og parets to sønner. Politiets etterforskning avdekket blodspor fra Janne Jemtland på flere ulike steder i området. To uker etter forsvinningen ble ektemannen pågrepet og siktet for drapet, og dagen etter ble Janne Jemtland funnet død på bunnen av Glomma med et lastebilbatteri rundt livet.

TESTER PISTOLEN: Før Janne Jemtland døde ble hun skutt i hodet med en pistol. Mannen hennes, Svein Jemtland, er tiltalt for drapet, men hevder pistolskuddet gikk av ved et uhell. Nå testes våpenet i retten. Reporter/video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Han hevder at det dødelige skuddet i panna gikk av ved et uhell da han skal ha forsøkt å avvæpne kona fordi hun truet «med å skyte av ham balla».

Han hevder han aldri hadde fingeren på avtrekkeren, og at skuddet gikk av da de to falt i bakken under krangelen. Han har erkjent straffbare handlinger i etterkant av at skuddet falt, som kan falle under straffelovens paragraf 195 om likskjending.

- Etter min vurdering, kan det ikke være tvil om at det er særdeles skjerpende omstendigheter her. Selve skuddet er ikke nok til det, men det viser styrken i tiltaltes forsett. Handlingen framstår som en ren henrettelse, og han finner fram pistolen. Skuddet er midt i panna, og det er ingen annen grunn enn at han skyter for å drepe, sa Storås i retten.

Hun pekte også på Svein Jemtlands handlinger etter skuddet, da han blant annet pakket liket av kona inn i plast.

Han gjorde et omfattende arbeid med å skjule spor etter drapet, og løy i tillegg overfor familie, venner og politi om at han ikke visste hva som hadde skjedd med kona.

Forsvarerne mener det er tvil om hva som virkelig skjedde, både da skuddet ble avfyrt og i dagene etterpå De la ned en påstand om frifinnelse. Forsvarerne mente han ikke kunne dømmes til mer enn 15 års fengsel om tingretten fant ham skyldig.