Russlands president Vladimir Putin:

Forklarer bildet

Under et møte i Kreml plasserte Russlands president Vladimir Putin seg i god avstand til de utenlandske ambassadørene.

I GOD AVSTAND: Seremonien med Vladimir Putin og de utenlandske ambassadørene i Kreml ble alt annet enn personlig. Foto: Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP / NTB
I GOD AVSTAND: Seremonien med Vladimir Putin og de utenlandske ambassadørene i Kreml ble alt annet enn personlig. Foto: Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ambassadører fra over 20 land ble tirsdag invitert til Kreml for å levere sine akkreditiv til Russlands president Vladimir Putin.

Seremonien ble imidlertid alt annet enn personlig. Fra en talerstol - over 20 meter fra ambassadørene - uttalte den russiske presidenten at han var lei seg for at relasjonene mellom Russland og vestlige land har blitt dårligere etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Bilder fra seremonien viser de utenlandske ambassadørene stå på rad og rekke i god avstand fra talerstolen. Den russiske presidenten skal ha pekt på «sanitære grunner» som årsak.

- Av sanitære grunner kan vi dessverre ikke snakke mer sammen og sosialisere. Jeg håper at det vil komme bedre tider, ikke bare i politikken, men også i helsevesenet, og at vi vil være i stand til å gjøre det, sa han ifølge Sky News.

Russlands president Vladimir Putin har advart om at Vesten ikke skal få monopol på kunstig intelligens, altså AI. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Myker opp

I over tre år har Putin krevd at alle som skal møte ham, sitter i karantene i to uker i forkant. I november skal han imidlertid ha gått ned til fem dager.

Unntaket er dersom gjesten holder seg mellom tre og fem meter unna Putin. Da er det ifølge The Moscow Times tilstrekkelig med bare tester.

Årsaken til at Putin nå myker opp, skal være presidentvalget i 2024, der han er ventet å stille.

Den russiske presidenten har siden 2020 vært bekymret for corona. Da den franske presidenten Emmanuel Macron besøkte Russland før invasjonen av Ukraina i 2022, gikk bildet av de to statslederen, atskilt av et seks meter langt bord, verden rundt.

Årsaken skal ha vært at den franske presidenten ikke tok coronatest da han ankom Kreml.

SEKS METER: Putin ville ikke møte den franske presidenten Emmanuel Macron i 2022, med mindre de ble fysisk adskilt av et seks meter langt bord. Foto: AFP / NTB
SEKS METER: Putin ville ikke møte den franske presidenten Emmanuel Macron i 2022, med mindre de ble fysisk adskilt av et seks meter langt bord. Foto: AFP / NTB Vis mer

Verserer rykter

Spekulasjoner om Putins helse har versert i årevis. Flere ganger, blant annet i oktober, har Kreml avvist at han er syk.

Det har ved flere anledninger versert påstander om bruk av dobbeltgjengere for den russiske presidenten - noe Kreml har omtalt som «absurd».

Ryktene begynte blant annet å gå da Putin reiste til Ukraina og Kherson for å besøke russisk-okkuperte krigssoner. Da ble det hevdet at Putin ble representert av en «stand-in».

- Det var ikke den virkelige Putin, sa sekretæren for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, Oleksij Danilov.

Det er ikke funnet bevis for at Putin bruker dobbeltgjengere.