Vinstra-drapet

Forklarer drapet: - Jeg hadde ingenting å gjøre, og kjedet meg

Den tiltalte gutten (17) forklarer seg i retten.

SE TV: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Våren 2018 fikk jeg lyst til å ta livet av henne. Jeg hadde ingenting å gjøre, og kjedet meg. Når jeg sovnet, var det Iris jeg hadde lyst til å ta livet av, da, forteller 17-åringen som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra 31. oktober i fjor.

- Hvorfor Iris? spør tingrettsdommer Ingulf Nordahl.

- Hun var vel en person jeg likte godt, da. Jeg er ikke helt sikker.

- Men hvis man liker noen godt ... jeg får ikke helt taket på dette?

- Jeg vet ikke helt, jeg. Jeg tenkte at jeg hadde lyst til å gjøre det. Men jeg måtte ikke gjøre det.

I RETTEN: Volds- og voldtektsfantasier er noe av det som har blitt beskrevet i Nord-Gudbrandsdal tingrett mandag, hvor en 17 år gammel gutt står tiltalt for å ha drept 16 år gamle Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i oktober i fjor. Haugen-familiens bistandsadvokat beskriver det hele som et mareritt. Video: Bjørn Langsem. Reporter: ... Vis mer

Forelsket

Etter lunsjpausen i Nord-Gudbrandsdal tingrett inntok den tiltalte gutten vitneboksen. Da rettssaken startet i morges, nektet han straffskyld for å ha drept Haugen og alvorlig skadd naboen hennes, som prøvde å redde henne.

17-åringen gir korte og litt fysisk anstrengte svar mens dommer Nordahl spør. Han har tilbrakt store deler av varetektsperioden på psykiatrisk sykehus, og er diagnostisert med ulike former for schizofreni.

Gutten beskriver ei vanskelig ungdomstid, der han ble utstøtt på skolen.

- Jeg var vel ikke interessant nok, sier han, og beskriver flere tilfeller av mobbing.

Han fortalte også at han en stund på ungdomsskolen var forelsket i Haugen. Men følelsene ble ikke gjengjeldt.

- Hun avviste meg, sa nei. Jeg spurte på Facebook, om hun ville bli sammen med meg. Jeg hadde vel egentlig forventet det, tenkte at hun ikke var interessert i meg.

- Du hadde forventet å få nei, og så var det liksom greit?

- Ja.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Naboen preget

- Du var vitne til en ganske grusom hendelse. Hvordan har det vært for deg i ettertid, rent mentalt? spør Øystein Skurdal, bistandsadvokat for 57-åringen som prøvde å gripe inn i drapet på Laura Iris Haugen (16) i oktober i fjor.

- Det har vært helt forferdelig. Å ha de bildene oppi hodet og samtidig se [avdødes familie], hvor sønderknuste de er - det er skikkelig tøft. Livskvaliteten er betydelig redusert, forklarer 57-åringen i vitneboksen.

- Den fantastiske nabojenta ... å bli vitne til det kommer til å forfølge meg resten av livet. Å se gode naboer gå igjennom et smertehelvete. Det er en påkjenning, sier 57-åringen.

FORSVARER: Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden forsvarer den tiltalte 17-åringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden forsvarer den tiltalte 17-åringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dro jenta

Det var 31. oktober i fjor at naboen til Laura Iris Haugens familie på Sorperoa på Vinstra ble vitne til at den tiltalte 17-årige gutten kom ut av Haugens hus, slepende på jenta. Dette var etter at gutten først hadde gått til angrep på henne innendørs.

- Det ser ut som han drar henne etter håret. Hun nesten sjanglet, veivet med armene. Jeg hopper av traktoren, roper at han skal slippe jenta. Det gjør han ikke, forteller mannen.

Tidvis må han stoppe opp for å samle seg. Til høyre for ham sitter den tiltalte gutten, store deler av tida med ansiktet i hendene. Til venstre sitter deler av Haugens familie, synlig sterkt berørt.

57-åringen forteller at han resolutt gikk bort til gutten og tok tak i ham.

- Det er første gang jeg ser kniven, sier mannen.

Store skader

Han prøvde nå å beskytte overkroppen, med resultatet at 17-åringen, som holdt kniven med bladet ned, hogg ham to ganger i leggen, som ble påført store skader.

I mellomtida ankom Haugens mor og et av hennes søsken i bil. Også de ble vitner til drapet, men visste ikke at det var et familiemedlem det dreide seg om.

- Jeg trakk meg tilbake fire-fem meter. Så ser jeg [avdødes mor] på vei opp fra bilen. Jeg roper at han har kniv, forteller mannen.

Da han snudde seg, så han den tiltalte gutten sitte oppå Haugen og hogge henne gjentatte ganger med kniven. Ifølge tiltalen dreier det seg om opptil 20 stikk.

- Det første jeg ser, er kuttet i halsen. Gutten sitter oppå henne og hogger og hogger og hogger.

Kaotisk

Mannen kremter og stopper. Etter et halvt minutt forklarer han videre:

Da jeg skal bevege meg da, kjenner jeg at foten svikter.

VINSTRA: Onsdag ble en 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva tenkte du da du så kuttet i halsen? spør bistandsadvokat Skurdal

- Jeg tenkte at dette er over. Hun er død.

Situasjonen beskrives som kaotisk. Han fikk hjelp av Haugens familiemedlemmer - som fremdeles ikke visste at det var 16-åringen som var skadd - til å komme seg på legesenteret. Før de dro, ringte de politiet.

- Det siste jeg husker [Haugens mor] si, er at hun skal hjem igjen og låse døra fordi hun ikke vet når Iris kommer hjem fra skolen.

Først seinere, da han ringte Haugens far, fikk han vite hvem det dreide seg om.

PÅTALEMAKTEN: Statsadvokat Jo Christian Jordet er aktor i saken. Han assisteres av politibetjent Brede Holdbrekken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅTALEMAKTEN: Statsadvokat Jo Christian Jordet er aktor i saken. Han assisteres av politibetjent Brede Holdbrekken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sykmeldt

Han forteller at han både har fysiske og psykiske seinvirkninger. Flere muskler i leggen ble kuttet delvis av, og han fikk også blodpropp. Han var sykmeldt i to måneder, og har fremdeles noe svekket førlighet i venstrebeinet.

57-åringen forteller videre at å arbeide hardt og trene holder ham oppe, og får ham til å sovne. Men tankene kommer tilbake.

- Det første jeg tenker på når jeg våkner om morgenen, er dette her, sier han.

Hendelsesforløpet er ikke bestridt. Det er på det rene at 17-åringen, som hadde en fascinasjon for Haugen, tok med seg kniv på skolen, etter å ha sittet hjemme og sett på videoer med voldelig innhold på YouTube.

SAKKYNDIGE: Alexander R. Flaata og Terje Tørrissen er rettens sakkyndige, som evaluerer den tiltalte guttens psyke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAKKYNDIGE: Alexander R. Flaata og Terje Tørrissen er rettens sakkyndige, som evaluerer den tiltalte guttens psyke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ventet

Etter skolen tok han seg til Sorperoa, som ligger på den andre siden av Gudbrandsdalslågen, og flere kilometer fra hans eget hjem. Der ventet han på Haugen til hun kom hjem, før han banket på og angrep henne.

Det som er bestridt, er 17-åringens sinnstilstand i gjerningsøyeblikket. I varetekt har han fått konstatert ulike former for schizofreni, og forsvarer Nora Hallén vil kjøre hardt på at han ikke var strafferettslig tilregnelig, og at han derfor må dømmes til tvungent psykisk helsevern og ikke fengsels- eller forvaringsstraff.

17-åringen skal resten av dagen forklare seg for retten.