Ramzan Kadyrov:

Forklarer opprøret med Prigozjins datter

Wagner-sjefen bikket over på grunn av konflikt med St. Petersburg by, hevder Tsjetsjenias diktator.

FAMILIE: Jevgenij Prigozjin med datteren Polina (t.v.) og kona Ljubov. Foto: Privat
FAMILIE: Jevgenij Prigozjin med datteren Polina (t.v.) og kona Ljubov. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov har i harde vendinger gått hardt ut mot Wagner-leder Jevgenij Prigozjins opprør mot Russlands myndigheter og militære.

I et innlegg på Telegram seint lørdag kveld hevder Kadyrov at Prigozjin bikket over i forbindelse med en konflikt med bystyret i hjembyen St. Petersburg. Han anklager 62-åringen for å la sine forretningsambisjoner gå på bekostning av landets sikkerhet.

DIKTATOR: Ramzan Kadyrov styrer Tsjetsjenia eneveldig med hard hånd. Foto: Mikhail Metzel / Kreml / Sputnik / AP / NTB
DIKTATOR: Ramzan Kadyrov styrer Tsjetsjenia eneveldig med hard hånd. Foto: Mikhail Metzel / Kreml / Sputnik / AP / NTB Vis mer

- En lang rekke mislykkede forretningsavtaler har gjort ham dypt og varig bitter, hevder Kadyrov.

- Eiendomskonflikt

Diktatoren av delrepublikken i Kaukasus er så langt den eneste russiske lederen som har koblet opprøret med Prigozjins forretninger. Han fortsetter:

- Det toppet seg da myndighetene i St. Petersburg ikke ville gi datteren hans en eiendom hun ville ha. En persons arroganse har ført til alvorlige konsekvenser, og har trukket et stort antall mennesker inn i konflikten.

Ifølge avisa Kavkaz Realij (Kaukasus-realiteter) sikter Kadyrov til Polina Prigozjina (30), Wagner-sjefens eldste av tre barn, som han har med den velstående forretningskvinnen og farmasøyten Ljubov Valentinovna Prigozjina.

Video fra det russiske statlige nyhetsbyrået Ria Novosti skal vise Jevgenij Prigozjin forlate hovedkvarteret til Wagner-gruppen i Rostov-na-Donu. Video: Ria Novosti Vis mer

Hele Prigozjins nære familie er rammet av vestlige sanksjoner. Den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj publiserte i 2016 resultatene av en gransking av familiens luksusliv, som omfatter eget privatfly, en luksusyacht og rådyre biler.

Eget imperium

Dette ble fulgt opp av en egen gransking av Polinas forretninger:

30-åringen har bygd opp sitt eget forretningsimperium, som blant annet omfatter eiendomsselskapet Credo, og hotellselskapet Lakhta. For tida ligger Polina i en sivil rettssak mot St. Petersburg by på grunn av gjeld verdt flere millioner rubler.

Polinas hovedinteresse er hester, og hun har vunnet medalje i internasjonale sprangridningkonkurranser. Hun eide i en periode en rideklubb i Tyskland.

Ifølge avisa Sobesednik er Polina også tungt investert i et sjokoladeselskap grunnlagt av moren, Ljubov, som lager luksussjokolade på bestilling og har / har hatt kunder som Bank of Russia, UEFA Champions League og BMW.

Etter oppstyret rundt avsløringene har Polina lukket sine profiler på sosiale medier og slettet nesten alle bilder av seg selv, ifølge Sobesednik. Facebook-profilen hennes peker mot at hun bor i Hannover i Tyskland.

Hvorvidt Jevgenij Prigozjin hjelper datteren med forretningene eller ikke, er ikke kjent.

INNTOK STORBY: Wagner-gruppen hadde kontroll over millionbyen Rostov-na-Donu hele lørdagen. Foto: AP/NTB
INNTOK STORBY: Wagner-gruppen hadde kontroll over millionbyen Rostov-na-Donu hele lørdagen. Foto: AP/NTB Vis mer

- Prøver på comeback

Ramzan Kadyrov regnes selv som en av de hissigste haukene i Putins krets, og det har tidligere vært antydet at han og Prigozjin har samarbeidet i informasjonskampanjer for å få russiske styresmakter til å gi mer ressurser til Wagner-gruppen.

- Kadyrovs støtte til denne utpressingen er trolig et forsøk på å gjenetablere sin posisjon i maktapparatet i Kreml, skrev den anerkjente tankesmia Institute for the Study of War i en analyse i mai.

Et eventuelt samarbeid mellom de to haukene er imidlertid helt utenkelig nå. Kadyrov har selv en hær som i praksis er underlagt ham privat, kjent som Kadyrovittene, som har vært sentrale i flere slag under krigen i Ukraina.

Denne helga sendte han selv Kadyrovittene til Rostov-na-Donu, som Wagner-gruppen i går kontrollerte, med lovnader om å slå ned opprøret.

Ramzan Kadyrov er omtalt som «Putins pitbull», og styrer Tsjetsjenia i Nord-Kaukasus med jernhånd. Han er sanksjonert av USA for omfattende menneskerettighetsbrudd i den tidligere krigsherjede russiske republikken.

Wagner-gruppens kolonne var ikke langt fra Moskva da Prigozjin plutselig avblåste felttoget, og trakk seg ut av den okkuperte storbyen Rostov-na-Donu. Dette skal skyldes en avtale som tillater 62-åringen å gå i eksil i Belarus, mot at Wagner-soldatene ikke blir straffeforfulgt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer