Forklarer seg flekkfri

LOS ANGELES (Dagbladet): Bill Clinton vil fastholde en flekkfri forklaring om sitt forhold til Monica Lewinsky. En talsmann for Det hvite hus sa seint i går kveld at presidenten står fast på at han ikke hadde sex med Monica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentens advokater forsøker likevel å få utsatt forklaringen til det foreligger endelige testresultater av kjolen med de angivelige sædflekkene.

Presidenten var en kort stund på offensiven - i slutten av forrige uke - før Kenneth Starr og hans kobbel av spesialetterforskere igjen ser ut til å sette dagsorden.

Amerikanske analytikere mener det var en gedigen tabbe av Bill Clinton å si seg villig til å vitne frivillig allerede 17. august.

I slutten av forrige uke tydet alt på at storjuryen ville være ferdig med Lewinsky innen presidenten forklarte seg på en lukket direkte tv-kanal.

Det Clintons advokat David Kendall heller ikke visste - muligens overså - var kjolen til Lewinsky med den påståtte flekken.

Utsette

I natt var det ikke kommet noen offisiell bekreftelse fra Det hvite hus om at advokatene ville forsøke å få utsatt Clintons vitnemål.

Likevel var signalene, ifølge flere nyhetskanaler, entydige.

Kommer det en formell henvendelse fra Clinton, vil det være nærmest umulig for Starr å trumfe igjennom 17. august.

Årsaken er at Clinton sa seg villig til å vitne frivillig. Og Sexgate til tross, presidenten er fortsatt ikke «noen hvem som helst», som Starr kan gjøre hva han vil med.

God råd

Alt som kan krype å gå gir nå Bill Clinton mer eller mindre gode råd, om hvordan han skal takle Monica Lewinsky og Sexgate.

- Dersom han vil forandre forklaring, må han gjøre det når han vitner. Det er presidentens eneste sjanse. Blir Clinton tatt i løgn etter å ha vitnet under ed, kan det for ham bli et valg mellom presidentembetet og ettermælet, mener jussprofessor Jonathan Turley.

Tidligere stabssjef Leon Panetta i Det hvite hus er av den oppfatning at Clinton må se amerikanerne inn i øynene og snakke ut:

- Når en president må vitne i en slik sak, skylder han folket å fortelle det samme til dem. Det kan han bare gjøre ved å snakke ut i tv. Han må fortelle nøyaktig det samme, som han vil gjøre til storjuryen.

Forbereder seg

I går påkjærte Det Hvit Hus kjennelsen i byretten i Washington DC, om at advokat Bruce Lindsey må vitne i Sexgate.

Lindsey er en av Clinton aller nærmeste rådgivere. De to har vært venner i over 20 år.

Høyesterett skal i løpet av uka ta stilling til om Lindsey må vitne, eller om han av formelle grunner kan nekte å forklare seg for Starr og storjuryen.

I går satt både Monica Lewinsky og hennes mor Marcia Lewis i forberedende møter med Starrs spesialetterforskere. De gikk igjennom saken på nytt, for å være rede til å møte storjuryen og deres spørsmål.

FBIs DNA-analyse av den angivelige sædflekken er ikke ventet før i slutten av august.