Forklarer seg i retten: - Han er beviselig Norges største narkoforbryter. Jeg er hans sønn

Helerisiktet 28-åring forklarte seg om forholdet til faren Gjermund Cappelen i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sønnen (28) til Gjermund Cappelen (49) møtte i dag i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for grovt heleri og hvitvasking. Faren var tiltalt i en av norgeshistoriens største hasjsaker, og saken fikk stor oppmerksomhet fordi Cappelen har forklart at polititoppen Eirik Jensen hjalp ham med å innføre tonnevis med hasj.

I retten ble 28-åringen spurt av politiadvokat Janne Danielsen om han er sint på sin far.

- Nei. Men jeg er lei meg. Vi kan ikke å ha et normalt forhold. Han er beviselig Norges største narkoforbryter. Jeg er hans sønn, sier han.

28-åringen sier han aldri har hatt noe nært forhold til faren.

- Han er et godt menneske, men han har bare ikke gjort en så god jobb. Han er jo mer tilstede nå, selv om han sitter på Ila, sier 28-åringen, som sier at farens rusproblemer skapte trøbbel for ham i oppveksten, og beskriver et til og fra-forhold. 

- Vi har aldri rukket å bli ordentlig kjent. Vi har alltid måttet bli litt kjent på nytt igjen hver eneste gang.

Hvite og svarte penger 28-åringen ble pågrepet da han ifølge politiet skulle reise til Amsterdam med over tre millioner kroner i bagasjen.

- Jeg visste ikke hvor mye penger som skulle fraktes, men jeg skjønte at det var en par-tre millioner, sier han i retten.

Han sier han uansett skulle til Amsterdam sammen med en kompis, for å se en annen kamerat spille på en nattklubb.

- Pappa sa han hadde en som trengte noe penger før jul. Jeg tok på meg å kjøre pengene ned for ham. Jeg skulle få 100 000 kroner for jobben, sier han.

- Skjønte du at pengene kom fra noe straffbart? spør tingrettsdommer Cecilie Røttum.

- Nei. Pappa har hatt mange forskjellige virksomheter. Jeg har visst at han har noe svarte penger, men han har også hatt noe hvite penger fra klokkesalg, bilsalg, lån av penger til folk som kanskje ikke er kredittverdige. Der er det kontanter som gjelder. Jeg har aldri vært helt klar over hva han driver med. Han har ikke sagt noe om det, og det er jeg egentlig veldig glad for.

Far-sønn-tur Påtalemyndigheten mener 28-åringen noen uker før den planlagte turen til Amsterdam i desember 2013 også fraktet minst 1 million kroner for faren til Danmark. Politiet avlyttet telefonene deres, og ifølge tiltalen hadde han med minst en million kroner i kontanter i bilen. Sønnen nekter straffskyld for dette forholdet, og sier at ikke fraktet penger, men at det var en far-sønn-tur.

- Det var ofte noen lovnader om å ta en tur. Planen var at vi skulle kjøre i hans bil, men så ble det bestemt at jeg skulle leie en bil for hans penger i stedet, og at han skulle ta fly, sier 28-åringen i retten.

- Hvorfor kjørte dere bil ned? spør politiadvokat Janne Danielsen.

- For at jeg skulle handle mat. Det var en harrytur.

Han sier faren sa han måtte dra hjem etter bare én natt på hotell i København.

- Han sa han måtte dra hjem for å se en danseforestilling med min søster, sier 28-åringen.

- Det høres ut som en litt vag plan?

- Slik er det alltid med pappa. Og ofte blir ting avlyst helt i siste liten, sier han.

Vokst opp med kontanter 28-åringen er også tiltalt for å vekslet nær 130 000 kroner som politiet mener stammer fra straffbare handlinger til euro. 28-åringen erkjente i retten i dag straffskyld for heleri av det største beløpet, men nekter for det øvrige.

- Jeg tenkte ikke på det som en straffbar handling, sier han.

- Det som skjedde den dagen, var at en bekjent av meg spurte om jeg kunne veksle pengene på Forex.

Han sier at han gjennom tidene har vekslet mer penger enn det som framkommer i tiltalen, og at han på grunn av sin far har vært vant til å operere med kontanter. 

- Min far har operert med kontantøkonomi siden jeg var bitte, bitte liten. Jeg har sett mer kontanter enn de fleste andre barn, sier han.

Han sier at i 2008 eller 2009 lånte 200 000 kr i kontanter av faren. 

I 2011 forklarer han at han måtte ta med ca 200 000 kr til Maldivene, for å hjelpe faren som hadde blitt arrestert for besittelse av narkotika der, forteller han i retten.

- Jeg fikk pengene av en bekjent av pappa. Jeg vekslet dem på Gardermoen, deklarerte dem på tollkontoret, og reiste ned, sier han.

Som Dagbladet har skrevet tidligere har 28-åringen blitt avhørt av Spesialenheten for politisaker. Han forklarte da at han visste om farens kontakt med den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen.

Gjermund Cappelen skal vitne i retten i ettermiddag.

Saken mot Eirik Jensen skulle for øvrig egentlig opp for retten i august, men er utsatt til nærmere jul. Jensen nekter straffskyld, og har sagt at han i sin forklaring i retten «ikke kommer til å spare noen».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram