Forklarer seg iskaldt om drapene på Utøya

- Hundre stemmer i hodet mitt sa at jeg ikke skulle gjøre det.

ROLIG: Anders Behring Breivik er iskald og rolig når han snakker om de grufulle hendelsene på Utøya. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ROLIG: Anders Behring Breivik er iskald og rolig når han snakker om de grufulle hendelsene på Utøya. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka kvart på to i dag begynte terrortiltalte Anders Behring Breivik å forklare seg om drapene på Utøya.

- Jeg vil nesten anbefale alle som ikke trenger å høre på at de ikke hører på, for det kommer til å bli noen grusomme skildringer, sier han, før han begynner å fortelle.

Massedrapsmannen begynner litt nølende, men forholder seg ellers like rolig til denne delen av utspørringen som han har gjort i mesteparten av rettssaken hittil.

Redd for å bli fersket Breivik forklarer at han parkerte bilen litt forbi fergeleiet i Utvika, og at han gikk ut av bilen fordi det kom to personer gående mot bilen og han var redd for at noen skulle se noe mistenkelig utstyr. Han forklarer at han var bekymret for om han skulle bli tatt for å være en falsk politimann, og at han forberedte seg mentalt på hva som skulle skje hvis han ble fersket.

Han fortalte at han var blitt plassert ut av rutinemessige årsaker etter terrorangrepet i Oslo.

Da ferga «Thorbjørn» ankom, gikk Breivik for å møte Monica Bøsei («Mor Utøya»), som spurte hvorfor Utøya ikke var blitt informert om at det skulle sende en politimann.

Bøsei ble et av Breiviks første drapsoffer på Utøya. Hun var driftsansvarlig for AUF-leiren

- Jeg sa at det er kaos i Oslo nå. Halve styrken er på ferie, på spørsmål om hvorfor ingen på Utøya hadde fått beskjed om at en politimann var utplassert der, sier Breivik.

Vurderte trusler Han forklarer at han sa han måtte ha med en kasse med utstyr, og at han ble bedt om å skjule riflen. Han vurderte å ta med en hagle, men mente han da ville ha med for mye utstyr.

Bøsei fortalte at det var en politimann på øya, og Breivik spurte om han var bevæpnet. Han tenkte at han måtte sørge for å samle hele vaktlaget, fordi han anså dem som en trussel.

- Da vi kom til den andre siden, så jeg at det kom tre-fire personer mot meg. Da så jeg veldig klart den vaktansvarlige mannen, sier Breivik.

Han forklarer at han tenkte det kom til å komme skarpskyttere på den andre siden av vannet, og at han derfor trengte en base på baksiden av øya.

Vurderte å la seg pågripe De fleste fornærmede i sal 250 ser rett fram, i retning mot Breivik, mens han snakker, ifølge Dagbladets reporter i salen. Noen har lagt en arm rundt sin sidemann, andre holder seg til ansiktet, og enkelte holder hender.

Breivik forteller at han trodde politimannen var i ferd med å avsløre ham, fordi han spurte om han kjente en person i PST.

- Jeg tenkte at jeg hadde utrolig lite lyst til å gjøre dette, sier Breivik.

Han forteller at han foreslo at de skulle gå opp til hovedhuset så han kunne fortelle om det som hadde skjedd i Oslo.

Han forteller at han gikk med riflen i en pose i hånda, og tenkte at han enten måtte la seg bli pågrepet eller gjennomføre det han hadde planlagt.

Breivik forteller at hele kroppen prøvde å kjempe mot, og at hundre stemmer i hodet hans sa han ikke skulle gjøre det. Så forteller han detaljert om de første skuddene.

Husker bare ti minutter - Da havnet jeg i denne sjokktilstanden igjen. Jeg husker 10 minutter. jeg vet om jeg skjøt mot huset. Jeg beynte å gå opp mot kafébygget, sier han.

Han forteller at folk løp i mange retninger, og at han fulgte etter den første gruppa.

- Når jeg var der nede ved bryggen, hørte jeg båtkapteinen si «se til helvete å kjør bort herifra». Det var en stor tabbe å la båten komme vekk, men sånn  er det bare, sier han.

Han sier at han ikke husker stort før han kom til kafébygget.

Han forklarer at han så at noen er helt paralysert og ikke klarte å bevege seg. Han sier han tror det er mange som skrek og ba for sine liv, etter at han er gikk tom for ammunisjon.

Overblikk Breivik forteller at han skiftet ammunisjon og fortsatte å skyte.

Så forteller han at en person inne i bygget prøvde å angripe ham. Innimellom forklaringen, biter han seg i leppa, og tar en slurk vann.

Videre beskriver han at han gikk på kjærlighetsstien og sørover mot øya. Breivik sier at han hele tiden har fokus på å beholde overblikket i tilfelle noen skal angripe ham med steiner eller stokker.

Varslet tøff dag Dagen i går er blitt beskrevet som en av de mest grusomme i norsk rettshistorie.

Det var ventet at rettssaken i dag ville bli enda tøffere for de pårørende, fordi terrortiltalte detaljert skulle gå gjennom drapene på Utøya.

Får Breivik begynte å snakke om Utøya, prøvde bistandsadvokat Frode Elgesem å konfrontere ham om han mener han hadde mandat til å drepe såkalte kategori C-forbrytere.

Breivik svarte unnvikende.

- Da jeg vurderte Utøya som må, er det målet som helhet jeg velger. Det vil alltid være noen få uskyldige som blir drept, sier Breivik.