Forklarer seg om overgrepene på nytt

Det første overgrepet skjedde ifølge tiltalen da hun var 13 år. Nå forteller 17-åringen nok en gang om marerittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Den 17 år gamle fornærmede jenta fortalte i går retten om hvor det første overgrepet skal ha funnet sted.

Jenta har siden anmeldelsen forklart seg om overgrepene en rekke ganger, i dommeravhør, rettslig avhør, politiavhør og under tingrettsbehandlingen av straffesaken. I går måtte hun på ny ta fatt på nok en forklaring om overgrepene som Øygard, ifølge tiltaleb, skal ha begått.

Jenta fortsetter i dag sin forklaring i Eidsivating lagmannsrett. Følg forklaringe i vårt Nyhetsstudio.

I høstferien 2009, da jenta var 13 år gammel, var hun på hyttetur sammen med Rune Øygard og hans kone Reidun. Jenta forklarte at overgepet skjedde mens Reidun dro på butikken en halvtimes kjøretur unna.

- Jeg skal prøve, sa hun, og begynte på historien som ifølge henne skulle ende med en lang rekke overgrep.

- Traumatisk Ifølge jenta bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal vil jenta følge hele rettsprosessen i Eidsivating lagmannsrett på Hamar - noe hun også gjorde under forrige runde i tingretten på Lillehammer.

- Alle ser at dette er en vanskelig seanse for henne. Dette er overgrep og det er traumatisk. Jeg synes det er godt at hun reagerer, sier Hjortdal.

Ble «konsulent» Foran tolv lekdommere og tre fagdommere forklarte jenta hvordan hun og tiltalte tre måneder før overgrepet først utvekslet mobilnummer på hesteutstillingen Fjordingsmartnan i Lom i juni 2009. Da hadde de to bare møttes tidligere under et bryllup.

Jenta forklarte at de etter dette sendte flere sms til hverandre, før Øygard så tilbød henne å være Facebook-konsulenten hans. Hun forklarte at hun som 13-åringen ble glad for denne tillitserklæringen.

- Da jeg var yngre tenkte jeg at en ordfører var noe stort, sa jenta.

Deretter ble hun invitert hjem til Øygard og kona, på bedriftsbesøk og på tur til blant annet Lillehammer.

Jenta forklarte også hvordan Øygard skal ha stilt inn speilet da hun satt i baksetet i hans bil - slik at han kunne se på henne.

- Han var mer som en onkel, men etter hvert utviklet det seg til noe mer enn det, svarte jenta da aktor Thorbjørn Klundseter spurte henne om forholdet kunne beskrives som et far/datter-forhold.

- Vi ble jo på en måte sammen.

Utenfor synsvidde Da 17-åringen forklarte seg var Øygard selv plassert utenfor hennes synsvidde etter jentas ønske.

Hun ble også utspurt om forholdene i eget hjem, hvor foreldrene er skilt. Til tross for at det oppsto noe krangling mellom foreldrene, var ikke dette grunnen til at hun tilbrakte mye tid hos Øygard, forklarte hun.

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen mente etter første rettsdag at jenta hadde forklart noen nyanser forskjellig fra tidligere.

- Jeg synes den første dagen i retten gikk greit, det er ikke noe spesielt å si selv om det kom noen nye varianter, sier Larsen.

Bistandsadvokat Hjortdal kan i midlertid ikke se dette.

- Nei, det kan jeg ikke si at jeg har bitt meg merke i, sier Hjortdal som påpeker at jentas forklaringer har vært like.