Forklaring uten avbrudd

Boka er uten avsløringer, uten nyheter, men ikke uten nerve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Kristin Kirkemo Haukeland forteller alt og ingenting. Boka «Fanget og fri» er den drapsdømte oslojentas forklaring gjengitt som fortelling. Hun forklarer nøyaktig det samme som i lagmannsretten. Forskjellen er bare at denne gangen blir hun ikke avbrutt. Hun forteller side opp og side ned. For å være nøyaktig, 254 tettskrevne sider om det vi alle vet fra før. Boka er fullstendig uten avsløringer, fullstendig uten nyheter, men ikke uten nerve. Kristin Kirkemo Haukeland kan fortelle, og det er ingen tvil om at det er hennes egne ord. Boka er skrevet i samarbeid med Odd Myklebust, men å lese den er nesten som å høre henne i lagmannsretten. En uendelighet av ord og detaljer, innskudd og innfall. Om klær og makeup, kjærester og amfetamin. Og litt om våpen og et vådeskudd på Orderud gård lille julaften 1998. Det er som en historie hentet fra Det sanne, hvis noen husker det. Og kanskje like sann.

På kjøret

Jeg har skumlest boka på to timer og kan ha gått glipp av detaljer, men den som venter på en oppklaring av trippeldrapet på Orderud gård, vil lese forgjeves. Hun går riktignok lenger i å utpeke Per og Veronica Orderud som mordere, men kan ikke underbygge det med mer enn det hun fortalte i retten. Det var Kristins politiforklaring som førte til arrestasjoner, tiltale og straffedommer for medvirkning til drap på tre uskyldige mennesker. Boka er en fortsettelse av politiforklaringen, med den dømtes egen opplevelse av arrestasjon og fangeliv som bakgrunn. Det er en fortelling om ei ganske alminnelig oslojente som havner på kjøret med amfetamin. Om barndom og oppvekst, foreldre, besteforeldre og kjærester. Det kan skrives ei bok om hvert eneste voksne menneske i verden, og dette er ei slik bok. Den eneste grunnen til at denne boka er mer spennende, er at forfatteren er dømt for medvirkning til overlagt drap i den mest omtalte kriminalsaken i norsk historie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer