Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forklaringen er mistenkelig

Sjåføren mistenkt for drap etter bilulykken der Rahila Iqbal (20) døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDI-BAHAUDIN, PAKISTAN (Dagbladet.no): Det lokale politiet har styrket mistanke mot sjåføren som kjørte bilen norske Rahila Iqbal (20) satt i da hun døde.

Han er nå satt på isolat, mistenkt for drap.

- Vi synes det er et par ting med hans forklaring som er mistenkelig. Blant annet stemmer ikke forklaringen hans helt med det vi har sett på åstedet. Måten bilen havnet i kanalen på, passer ikke med det sjåføren sier. Han har forklart at bilen gjorde ett hopp etter å ha kjørt over en dump i 60 kilometer i timen. Den humpen er langt unna der bilen skar ut, sier distriktspolitisjef Waqar Haider til Dagbladet.no.

Han synes også det er merkelig at det gikk hele fem timer før politiet ble varslet om ulykken, selv om det er en politistasjon bare ti minutter unna.

Haider presiserer imidlertid at ingen vet om det har skjedd noe kriminelt i saken. Han håper at prøver som er sendt til kjemisk analyse i Lahore vil kunne gi svar på det.
 

Politiet har ingen konkrete beviser i saken. Først og fremst er det anklager om drap fra ektemannen Ahmad (21) hjemme i Norge som har fått politiet til å reagere i saken.

Uten advokat

Tidligere i går gikk rettsforhandlingene for de tre uten at advokat fikk være til stede.

FENGSLET: Den norske advokaten Abid Raja er i Pakistan for å bistå Rahilas familie. Her sammen med faren. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
FENGSLET: Den norske advokaten Abid Raja er i Pakistan for å bistå Rahilas familie. Her sammen med faren. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Den norske ambassaden har avvist å betale for en pakistansk advokat for faren til Rahila Iqbal. Han er norsk statsborger.

Advokatfullmektig Abid Raja, som har reist fra Norge for å bistå familien, får ikke snakke med de tre, som har fått besøksforbud. Raja er norsk advokat, han får dermed ikke lov til å representere de fengslede.

Sjåføren, som er mistenkt for brudd på den pakistanske straffelovens paragraf 302, drap, sitter på isolat. De to andre er mistenkt for brudd på paragraf 109, som er medvirkning til drap. Dette lovbruddet kan også straffes med dødstraff, men vanligvis straffes det med livstid, altså 14 års fengsel.

De sitter på en celle med rundt 20 andre personer. Det er rundt 40 grader i området.

Raser

At de tre ble framstilt for retten uten noen til å representere dem, opprører Abid Raja.

- Han sitter helt uten rettssikkerhet. Dette er kritikkverdig. Norske myndigheter må ta ansvar for å gi ham en forsvarer, sier advokatfullmektigen til Dagbladet.no.

Raja får heller ikke utlevert sakspapirene.

Politisjefen Mohammed Shahdaz opplyser overfor Dagbladet.no at de har fått lov til å tå ibruk «psykiske avhørsmetoder» på de tre. Det betyr at de blant annet kan bli tvunget til å stå oppreist over langt tid, holdes isolert eller utsettes for varme.

ULYKKESBILEN: Sjåføren er nå mistenkt.
<B>BESØKSFORBUD: Rahilas bestefar (nummer to fra venstre) og sjåføren som kjørte ulykkesbilen. Sjåføren er nå satt på isolat.
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Distriktspolitisjef Waqar Haider.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!