Forklaringen er ofte enkel

STAVANGER (Dagbladet): I et lite land som Norge er de vitenskapelige miljøene små. Dess mindre et fagmiljø er, dess lettere oppstår kompetansestrid. Mellom de rettsmedisinske instituttene i Bergen og Oslo var det i årevis slik strid. Men i Birgitte Tengs-saken står de to instituttenes professorer skulder ved skulder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Uttalelsen fra de medisinsk sakkyndige var opprinnelig ikke sendt til Den rettsmedisinske kommisjon. Forsvarerne oppdaget denne formelle feilen og mangel på kvalitetskontroll. Og da den rettsmedisinske kommisjon også kom med enkelte kritiske merknader til uttalelsen fra de sakkyndige, innkalte forsvarerne kommisjonens leder, professor Bjørnar Olaisen, som sitt vitne og satte sin lit til ham.
  • Men forsvaret fikk liten eller ingen hjelp hos professor Olaisen. Han stilte seg bak vurderingene og konklusjonen til professor Inge Morild, som munner ut i at skadene og dødsforløpet hos Birgitte Tengs er fullt forenlig med forklaringen den tiltalte fetteren har gitt til politiet.
  • Årsaken til at professor Morild ved Gades institutt ikke hadde sendt sin uttalelse til Den rettsmedisinske kommisjon er den samme som ofte forklarer stridigheter i fagmiljøer: kompetansestrid og dårlig personlig kjemi mellom enkeltpersoner. Det var et dårlig forhold mellom den tidligere lederen for Gades institutt, professor Johan Chr. Giertsen, og den tidligere lederen for Rettsmedisinsk institutt ved Rikshospitalet, professor Jon Lundevall. Giertsen så ingen grunn til å la seg overprøve av Lundevall og hans folk i Oslo. Denne tradisjonen holdt Gjertsens etterfølger, professor Inge Morild, ved like inntil i fjor.
  • I seks dager har professor Morild og overlege Per Lilleng ved Gades institutt fulgt forhandlingene i Gulating lagmannsrett, med egen kontortid via mobiltelefon i rettens lunsjpause. To dager har professor Bjørnar Olaisen sittet ved deres side. Seinere kommer flere sakkyndige for å vitne. Leger som har mange oppdrag som sakkyndig i retten er blant det offentlige Norges lønnsadel. Inge Morild sto oppført med over en million kroner i skattbar inntekt ved siste likning.
  • Den omfattende bruken av rettsmedisinsk ekspertise har gitt retten trygghet i vurderingen av drapsforløpet og dødsårsaken, men juryen har fått liten hjelp til vurderingen av selve skyldsspørsmålet. Om juryen kommer til å kjenne fetteren til Birgitte Tengs skyldig, avhenger nok først og fremst av hvordan den vurderer fetterens politiforklaring, hvordan den vurderer vitnet som mener hun så ham drapsnatta og om forsvarerne i sin alternative etterforskninga har funnet ut noe nytt om hårene som ble funnet i avdødes hender. Det siste vet vi ennåikke.

KOMMENTAR

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer