TERRORTILTALT: F.v. Djibril Bashir (30), Valon Avdyli (28) og Visar Avdyli (25) er tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
TERRORTILTALT: F.v. Djibril Bashir (30), Valon Avdyli (28) og Visar Avdyli (25) er tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADETVis mer

- Forklaringen hans henger ikke på greip

Valon Avdyli (28) ga helt ny forklaring på hvordan han ble med i syrisk væpnet milits.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Å antyde våpenhjelp til Bastian Vasquez når han samtidig tar avstand fra IS - det henger ikke på greip, det er helt usannsynlig, sier ekstremisme- og islamforsker Lars Gule til Dagbladet.

Gule følger med stor interesse rettssaken mot tre menn fra Oslo og Bærum som er tiltalt for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. Saken er enestående i Norge, og det er første gang noen møter i retten tiltalt etter straffelovens paragraf 147d.

- Tar avstand fra IS Aktoratet mener Valon Avdyli (28) deltok i væpnede oppdrag for Den islamske stat (IS) etter at han ankom Syria sommeren 2012. Selv hevder Bærums-mannen med bakgrunn fra Kosovo at han for det meste utførte humanitære oppgaver for den etter hvert rivaliserende militsen Ahrar ash-Sham.

- Jeg tar full avstand fra IS' handlinger, sa 28-åringen i retten.

Men aktoratet, ved førstestatsadvokat Jan Glent, kunne legge fram e-poster og Skype-samtaler som viste at han gjentatte ganger hadde kontakt med den kjente norske IS-lederen Bastian Vaquez så seint som i mai i fjor. Da hadde Ahrar ash-Sham og IS havnet i væpnet konflikt med hverandre.

TILHØRER: Ekstremisme- og islamforsker Lars Gule mener aktoratet slo store hull i Valon Avdylis frie forklaring. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET
TILHØRER: Ekstremisme- og islamforsker Lars Gule mener aktoratet slo store hull i Valon Avdylis frie forklaring. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET Vis mer

- Det stemmer at Ahrar ash-Sham og IS er i krig med hverandre. Men jeg er ikke i krig med Bastian, forklarte 28-åringen.

- Kjøpte våpendeler Flere av samtalene mellom Avdyli og Vasquez dreide seg om våpendeler til angrepsgeværet AK-47. Selv hevder Bærums-mannen at han er lite våpenkyndig - selv om han beviselig kjøpte deler kort tid før han ble pågrepet i mai i fjor.

- Det jeg vet, har jeg bare fra nettet, sa han.

Avdyli har forklart at han ønsket å dra tilbake til Syria etter å ha kommet tilbake til Norge i januar i fjor - ønsket var å fortsette det humanitære arbeidet i Ahrar ash-Sham. Terrorforsker Gule får ikke dette til å stemme med våpensamtalene med Vasquez.

- Å insistere på at han tilhører Ahrar ash-Sham, eventuelt skal tilbake dit, og samtidig ha den tette kontakten med Vasquez - det rimer ikke, sier han.

Avlytting I sin frie forklaring tidligere i dag beskrev Avdyli i detalj hvordan han dro på en slags muslimsk dannelsesreise til Syria via Egypt og Libanon sommeren 2012 - drevet av ønsket om å lære mer om islam, arabisk språk og se hvordan de syriske flyktningene levde. Brutaliteten fra president Bashar al-Assads styrker motiverte ham til å begynne med humanitært arbeid for Ahrar ash-Sham.

HOLDT KONTAKTEN: Valon Avdyli står bak kameraet her. På bildet, som er tatt i Syria i 2013, står den kjente norske IS-lederen Bastian Vasquez til venstre. Til høyre medtiltalte Djibril Bashir. Avdyli hadde ustrakt kontakt med Vasquez også etter at han kom hjem til Norge i fjor. Foto: POLITIET
HOLDT KONTAKTEN: Valon Avdyli står bak kameraet her. På bildet, som er tatt i Syria i 2013, står den kjente norske IS-lederen Bastian Vasquez til venstre. Til høyre medtiltalte Djibril Bashir. Avdyli hadde ustrakt kontakt med Vasquez også etter at han kom hjem til Norge i fjor. Foto: POLITIET Vis mer

Aktoratet mener han lyver og var medlem av IS.

- Det vil belyst ytterligere seinere, når avlyttingsmaterialet blir spilt av, sier statsadvokat Frederik Ranke til Dagbladet.

Også Ranke trekker fram kontakten med Vasquez som et springende punkt.

- Han chatter med Vasquez og oppbevarer ting som er hans. Det tyder på at han ikke var medlem av Ahrar ash-Sham, men av IS, sier statsadvokaten.

- Helt ny framstilling Aktoratet utelukker ikke at deler av Avdylis framstilling kan stemme - som beskrivelsen av reisen til Syria.

- Det kan godt være at den stemmer, den var jo svært detaljert. Men det er en helt ny framstilling, sier Ranke.

I tidligere avhør har den terrortiltalte 28-åringen fortalt helt andre versjoner av historien.

Avdyli innrømmet at han har utført væpnede oppdrag i sin tid nord i Syria - men ifølge ham var det bare snakk om et vaktoppdrag.

- Det var ikke ved fronten, jeg ville ikke bli drept, sa Bærums-mannen.

Fraktet våpen De to medtiltalte er norsksomaliske Djibril Bashir (30), som påtalemakten også mener har vært fremmedkriger i Syria, og Avdylis lillebror Visar Avdyli (25), som ifølge tiltalen skal ha støttet IS' virksomhet ved å frakte våpen og skaffe til veie og oppbevare feltustyr. Ustyret skulle sendes til den avdøde broren Egzon, som ble drept i kamp i fjor.

Saken er berammet til å vare i over en måned. Strafferammen for tiltalen er seks års fengsel.