Forklaringen slo sprekker

En lite troverdig forklaring og tekniske spor førte til at en brasilianer ble siktet for drapet på nordmannen Yngve Richardsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet.no): Brasilianeren Francisco do Nascimento Chaves utga seg for å være eiendomsmekler og dro sammen med Richardsen for å se på en tomt. Richardsen hadde med seg 15 000 kroner i kontanter da han ble drept med tre skudd mot hodet.

Francisco do Nascimento Chaves, som også kalte seg for Gustavo, fortalte politiet at tre menn hadde overfalt dem og skutt nordmannen. Men etterhvert som etterforskningen skred fram begynte historien til den nå drapssiktede brasilianeren å slå sprekker.

I søkelyset

- Han har hele tiden vært under mistanke. Det skyldes flere opplysninger han kom med i politiavhør. Han har avlagt falsk forklaring i vitneavhør, med flere selvmotsigelser, sier sjefetterforsker Ben Hur Medeiros hos politiet i delstadshovedstaden Natal, nord i Brasil.

Allerede dagen etter drapet ble det slått fast at brasilianeren ikke var eiendomsmekler, men opptrådte som mellommann i forbindelse med tomtesalg. Han fikk provisjon for hvert eiendomssalg han klarte å skaffe kjøpere til. Francisco do Nascimento Chaves har vært gjennom to politiavhør før pågripelsen denne uka.

I avhør har han fortalt at tre menn angrep dem bakfra og ranet til seg pengene Richardsen hadde på seg. Det hele skal ha skjedd ganske fort, men likevel klarte drapssiktede å gi en meget detaljert forklaring av hvordan gjerningsmennene så ut.

Liknet ikke

Han pekte til og med ut en av gjerningsmennene etter å ha gjennomgått politiets fotoarkiv over kriminelle i Natal-regionen. Bildet av en lokal tjuv var over ett år gammelt, men siktede var sikker på at det var drapsmannen. Mannen på bildet hadde kort hår og skjegg.

Da politiet oppsøkte den utpekte personen viste det seg at han hadde langt hår og skjegget var barbert vekk. Ifølge andre vitner skulle mannen ha fjernet skjegget for over ett år siden. Dermed fikk Francisco do Nascimento Chaves et forklaringsproblem.

Men det er ikke bare identifikasjonen av raneren som slår sprekker i drapssiktede forklaring.

Han opplyste også at han så en av ranerne før ranet, da Richardsen og han var på et motell. Politiet tok kontakt med betjeningen på motell Oklahoma. En kelner som husker at han serverte de to, opplyste at det ikke var andre gjester på hotellet den aktuelle morgenen. Dermed fester ikke politiet lit til denne forklaringen heller.

- Vi mener siktede ga en falsk forklaring om de tre ranerne for å forvirre politiet, sier Medeiros.

Kruttspor

Etter drapet foretok politiet en rutinemessig teknisk undersøkelse av hendene til Francisco do Nascimento Chaves. Tekniske analyser viser at han hadde spor av kruttslam på begge hendene.

Han hadde kruttslam både i den høyre håndflaten og på håndbaken. I tillegg ble det også funnet kruttrester på den venstre hånden.

- Dette regner vi som svært sterke tekniske bevis på at Gustavo var den som skjøt Yngve Richardsen, sa sjefetterforsker Ben Hur Medeiros i fengslingsmøtet denne uka.

Nå har påtalemyndigheten 10 dager på seg til å presentere en tiltale. Deretter blir siktede sittende i varetekt til straffesaken mot han kommer opp for retten.

DREPT: Yngve Richardsen (t.h.) ble drept 12. februar i år, i byen Ponta Negra, like ved delstats-hovedstaden Natal i nordøst-Brasil.