Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forklaringen til Cappelen er et eventyr

John Christian Elden mener bevisene mot Eirik Jensen ikke holder. 

SISTE DAG: John Christian Elden holder i dag sin sluttprosedyre i rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug /
SISTE DAG: John Christian Elden holder i dag sin sluttprosedyre i rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten la fredag ned påstand om 21 års fengsel for den tidligere politilederen Eirik Jensen. Etterpå fortalte advokat John Christian Elden Dagbladet at de vil gå for full frifinnelse av Jensen.

I dag begrunner han dette i sin sluttprosedyre i Oslo Tingrett, under den siste av den i alt 68 dager lange rettssaken mot Jensen og hasjbaronen Gjermund Cappelen.

- Det var en gang... det er slik vi mener forklaringen til Cappelen burde vært innledet. Det er slik eventyr innledes, starter Elden prosedyren.

- Ikke bevist

Jensen er tiltalt etter straffeloven paragraf 162 for medvirkning til innførsel av narkotika under særdeles skjerpende omstendigheter - strafferamme på 21 år og straffeloven paragraf 276 b for grov korrupsjon - strafferamme på ti år. Han nekter straffskyld.

- Dette er en uvanlig sak, for avstanden fra aktorat til forsvar er så stor. Aktoratet mener Jensen skal sone i 21 år. Forsvaret mener han skal sone null dager, for det tiltalen påstår er ikke bevist, sier Elden i sin sluttprosedyre.

Han henvender seg direkte til dommerne når han snakker:

- Dere skal lande saken, og komme til at «snipp, snapp snute - eventyret er ute», sier Elden.

- Selge bestemora

Elden mener bevisene som er lagt fram i retten ikke holder til domfellelse, og trekker fram eksempler på det. Han beskriver hasjbaronen som kynisk og lite empatisk.

PÅSTAND: Spesialenheten legger ned påstand om 21 års fengsel for Jensen. Slik begrunnes påstanden. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Cappelen ville selge bestemora si for å slippe straff, sier Elden.

Forsvareren beskriver videre påtalemyndighetens bevispresentasjon som «enkel», med tidsskjema, analyse og tolkninger av tekstmeldinger – uten å gå inn på de enkelte vitneforklaringene.

- Skuebrød, sier Elden og siterer påtalemyndighetens mange «mener», «tror» og «kan tenkes å ha».

- Dere skal ikke tro. Dere skal avdekke og bevise. Dette holder ikke i en norsk rett, sier han.

- Fantasi

Elden tar også for seg troverdigheten til Cappelen. Statsadvokat Lars Erik Alfheim konkluderte under sin sluttprosedyre forrige uke med at han mener Cappelen er troverdig. Advokat Elden er ikke enig, og siterer en av dem som har vitnet i rettssaken.

- Han belyste det behovet Cappelen hadde hatt lenge – et behov for en story, et cover, når han får kritiske spørsmål eller blir konfrontert med rykter, sier Elden.

Videre viser han til at Cappelen selv har sagt at en person han har forklart seg om i avhør ikke var ekte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!