Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mahad-saken:

- Forklaringene er ikke selvopplevde, de er oppkonstruerte og det er derfor opplysningene endrer seg

Staten mener Mahads historie ikke er selvopplevd.

SAKSØKER STATEN: Mahad Abib Mahamud saksøker staten for å få tilbake det norske statsborgerskapet sitt. Dommen er ventet å falle rundt 10. mars. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SAKSØKER STATEN: Mahad Abib Mahamud saksøker staten for å få tilbake det norske statsborgerskapet sitt. Dommen er ventet å falle rundt 10. mars. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mahad-saken

2) Forklaring om familiemedlemmer

Mahad har hele veien forklart at han flyktet til Etiopia med mor, via den somaliske byen Baidoa, da borgerkrigen brøt ut i Somalia i 1991. Far skal på samme tidspunkt ha flyktet til Kenya.

Faren og moren til Mahad har i sine intervjuer i forbindelse med familiegjenforening i 2002, satt opp to ulike lister over barn. Begge to nevner Mahad Abib Mahamud, hans bror Abdulqader og deres lillesøster. Videre nevner mor to døtre og en sønn, som alle tre er døde. Far nevner ikke disse, men fire andre barn, som døde i ung alder.

Staten mener:

Vi har sett dokumentert at det finnes ulike forklaringer om familie i Etiopia og Kenya, både hva gjelder hvor mange søsken som ble med far til Kenya, samt når to av søstrene døde. Det er bemerkelsesverdig at Mahad under sin forklaring sier at han ikke husker hvor mange av søsknene han bodde sammen med i Etiopia, før til han dro til Norge i 2000. Dette er ikke noe man glemmer fordi man er ung eller fordi det er lenge siden. Staten mener historiene Mahad har forklart seg om ikke er selvopplevde, men oppkonstruerte, og at det er derfor opplysningene ikke stemmer overens.

Advokatfullmektig Elise Nygård mener:

Vi har sett dokumentert at det ikke er samsvar mellom Mahad og mors forklaring, men man kan heller ikke forvente noe annet. Det ville vært unormalt dersom man ikke fant noe som var usammenhengende. Han kom til Norge som krigsflyktning og forklarte seg om forhold som fant sted da han var et lite barn. Det var en traumatisk periode, og det er ikke naturlig at han vil evne å gjengi presis hva som har skjedd. At forklaringen har endret seg noe over tid, er ikke det samme som at han har gitt en oppkonstruert historie. Hukommelsen svikter ikke bare ved oppkonstruerte historier, men påvirkes også av følelser og sinnsstemning.

Asylintervju med Mahad i 2000, da han ankom Norge:
Han sier at den ene broren døde i 1991, og at han flyktet med mor og tre søsken det samme året.

Intervju med Mahad i 2002, i forbindelse med familiemedlemmers søknad om familieinnvandring til Norge:
Mahad forklarer at han mistet to søstre i Etiopia for nesten ett år siden. Han oppgir også at han har flyktet med den ene av søstrene i ti år.

Intervju med Mahads mor i 2002, i forbindelse med familiegjenforening, gjennomført ved den norske ambassaden i Addis Abeba:
Mor forteller at krigen brøt ut og at hun dro til Baidoa, hun ble der i to år. Dette var i 1991. Hun mistet ett barn der. En datter dro til Kenya med sin far, resten ble med henne til Etiopia. Mor forteller at hun mistet to eller tre barn mellom 1991 og 1993.

Intervju med Mahads far i 2002, i forbindelse med familiegjenforening, gjennomført ved den norske ambassaden i Addis Abeba:
Under hensikt med opphold i Norge, svarer søker at han har allerede mistet to barn i Etiopia for noen år siden og en sønn i 1991. De to barna døde av sykdom.

Årsrapport om Mahad fra barnevernet 2004-2005:
I rapporten oppgis det at den eldste broren døde for 14 år siden, og at søstrene døde for tre og seks år siden. Rapporten er skrevet på bakgrunn av opplysninger gitt av Mahad.

Intervju med Mahad i 2014, før UNEs vedtak om tilbakekallelse av statsborgerskap:
Han forteller at den ene broren ble drept på grunn av klantilhørighet tidlig på 90-tallet. Faren tok med de eldre søstrene til Kenya. De var på skolen og derfor fikk han hentet dem. Resten var hjemme med mamma, og flyktet til Etiopia. Den ene søsteren fikk hjerteproblemer og døde i Kenya.

Mahads forklaring i retten:

Mahad står fast ved at en søster ble med far til Kenya. På spørsmål om hvorfor han i 2014 sa at begge ble med far til Kenya, sier han at det kan ha vært en misforståelse. Bare en ble med far, resten dro til Etiopia. Han sier også at det kan være han har glemt. Videre oppgir han at bodde med to brødre og en søster før han reiste til Norge. Den andre søsteren døde på vei til Dire Dawa i Etiopia tidlig på 90-tallet.

- I intervjuet fra 2002 står det at du mistet to søsken i Etiopia som følge av sykdom, og at de døde for under et år siden?, spurte regjeringsadvokat Erik Bratterud i retten.

- Det kan ha vært en misforståelse mellom meg og politiet. Det kan hende de har misforstått budskapet mitt. Det var et langt intervju, jeg ble sliten og jeg var et barn i 2002, svarte Mahad.

Han forklarer at de til sammen var seks søsken, og nevner de samme seks som mor gjorde i sitt intervju. Han sier at han ikke husker detaljert, men at han bodde med mor og seks søsken da de flyktet til Etiopia. Han husker ikke hvor mange av dem som ble med. Videre oppgir han at den eldste broren døde i Mogadishu. Han sier han ikke visste så mye da han var liten, men at moren senere har forklart hvordan broren ble drept.

- Moren din forklarer i sitt intervju at flere barn døde i Baidoa, at hun tilsammen mistet tre barn der?, spurte advokatfullmektig Elise Nygård.

- Det husker jeg ikke, svarte Mahad.

- Du har fortalt at den ene søsteren din døde, men det finnes ulike opplysninger om når hun skal ha dødd. Hva vet du om dette, fortsatte Nygård.

- Jeg husker ikke detaljert, men hun døde i Kenya. Det er det jeg har hørt av mor.

- Du fortalte om en annen søster. Du har fortalt at hun også døde. Hva vet du om det?

- Hun døde i Etiopia som flyktning. Jeg husker ikke året, men hun døde av sykdom. Jeg husker ikke hvor i Etiopia hun døde, forklarte Mahad.Merknad: Advokatfullmektig Nygård mener at intervjuet med far ikke kan ilegges vekt, fordi far var kognitivt svekket på dette tidspunktet, som følge av et slag. Staten mener at det ikke framgår av intervjurapporten at faren var kognitivt svekket, og sier at rapportskriver har heller ikke kommentert dette i rapporten. Det eneste som står om fars helsetilstand i rapporten er følgende: «Søker har hatt en lammelse før, dette var i 1998. Søker har fått behandling, men har fortsatt følelse med lammelsen. Nå ønsker han å dra til Norge for å få mer behandling.»

Intervjuet som ble gjort med Mahad i forbindelse med søknad om familiegjenforening i 2002, ble gjennomført uten tolk.

Retten skal nå avgjøre om staten har bevist at det finnes en overveiende sannsynlighet for at Mahad har oppgitt uriktige opplysninger. Dommen er ventet å falle rundt 10. mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media