Forklaringene spriker

Per Kristian Orderud hevder han var i fjøset på det tidspunktet Kristin Kirkemo hevder at hun overleverte våpen til ekteparet. Kona benekter alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringene fra de to som først ble drapssiktet, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød, spriker fra forklaringene som det drapssiktede ekteparet Orderud gir.

Retten må nå bestemme seg for hvem den tror på. Varetektsspørsmålet blir trolig ikke avgjort før mandag.

Hvem snakker sant?

45-åringen Per Kristian Orderud forklarte seg en time og tjue minutter i Eidsivating lagmannsrett i ettermiddag. Saken tok en dramatrisk vending i går da svigerinnen Kristin Kirkemo ga politiet et meget sterkt kort i kampen for å få ekteparet varetektsfengslet.

Eks-pornomodellen tilsto at hun skaffet og overleverte to pistoler til ekteparet under et juleselskap i fjor.

Per Kristian Orderud avviser anklagen. Bonden hevder han ikke visste noe om en våpenoverlevering fordi han mellom klokka 15.30 og 19.00 befant i fjøset hos kyrne.

Dolket

Hans kone Veronica, Kristins søster, forklarte seg for retten like etter mannens forklaring. 27-åringen benekter fortsatt enhver befatning med saken. Hennes forklaring innebærer at søsteren Kristin lyver.

- Det er grunn til å anta at ekteparet føler seg dolket i ryggen av Kristin Kirkemo, sier advokat Cato Schiøtz, Per Kristian Orderuds forsvarer, til Dagbladet.

Advokaten var imidlertid veldig fornøyd med at Eidsivating lagmannsrett tillater muntlige forhandlinger i dag.

Veronica Orderud forklarte seg i en time og et kvarter.

Lukkede dører

Eidsivating lagmannsrett trådte sammen klokken 14.30 i ettermiddag for å behandle kjæremålet av kjennelsen fra Nedre Romerike forhørsrett. Behandlingen skjer for lukkede dører.

Fengslingsmøtet på Lillestrøm tirsdag og onsdag tok hele 13 timer, fengslingsmøtet i tinghuset på Hamar ble ikke så langvarig.

Cato Schiøtz var forsiktig optimist på sin klients vegne.

- Å få en løslatelse i en sak av denne karakter, skal man aldri ta for gitt. Det avhenger først og fremst av partenes forklaringer. Spør du meg, har verken Kirkemo eller Grønnerød særlig troverdighet, understreket Schiøtz.

Advokaten sier at politiet ikke har tekniske bevis mot Orderud.

Ingen kjennelse i dag

Nedre Romerike forhørsrett bestemte onsdag at ekteparet Orderud skulle løslates, men politiet påkjærte kjennelsen med oppsettende virkning. Nå er det lagmannsretten som skal avgjøre om de to skal løslates. Vanligvis vurderer lagmannsretten bare de skriftlige dokumentene i saken, men i særskilte tilfeller kan det bli muntlige forhandlinger også i lagmannsretten. Retten mener altså at det foreligger slike særlige grunner i denne saken.