Forklarte seg aldri om hvorfor han kapret bussen og knivdrepte tre personer

- Jeg vet ikke om helsen hans tillot å gå inn på temaet, sier advokaten.

SAMLET SEG: Innbyggerne i Årdal samlet seg dagen etter drapet foran rådhuset for å legge ned blomster, tenne lys og minnes de døde om bord i Valdresekspressen. Noen forklaring på hvorfor mannen drepte tre personer, får de kanskje aldri. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SAMLET SEG: Innbyggerne i Årdal samlet seg dagen etter drapet foran rådhuset for å legge ned blomster, tenne lys og minnes de døde om bord i Valdresekspressen. Noen forklaring på hvorfor mannen drepte tre personer, får de kanskje aldri. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen (31) som sto bak trippeldrapet om bord i Valdresekspressen i november i fjor, forklarte seg aldri om hvorfor han drepte tre personer.

I dag ble det klart at mannen er død, etter å ha blitt svært skadd i en fallulykke i slutten av august.

- Burde vært på sykehus - Det er riktig at han aldri forklarte seg overfor politiet. Jeg tenker som så at det har hatt et helsemessig utgangspunkt at han ikke ønsket å forklare seg, sier mannens advokat, Fredrik Verling, til Dagbladet.

- Jeg vet ikke om helsen hans tillot i det hele tatt å gå inn på dette temaet, sier han.

Til Verling forklarte 31-åringen mer, uten at advokaten ønsker å si noe om hva de to snakket om eller om han innrømmet drapene overfor ham.

KLIENTEN FORKLARTE SEG ALDRI: 31-åringen advokat Fredrik Verling (bildet) forsvarte, forklarte seg aldri for politiet om drapet. Nå er han død. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
KLIENTEN FORKLARTE SEG ALDRI: 31-åringen advokat Fredrik Verling (bildet) forsvarte, forklarte seg aldri for politiet om drapet. Nå er han død. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ønsker ikke å si noe om innholdet i våre samtaler, sier han.

- Mannen burde ha vært på sykehus og ikke i fengsel, men i det ligger det ikke kritikk mot fengselet. Men han burde åpenbart ha vært på et sykehus, sier Verling og understreker at han synes saken er trist og tragisk.

- Hjerteskjærende Midt i sentrum i Øvre Årdal bodde mannen i en leilighet med åtte andre asylsøkere.

Fescha Eyob var en av dem. Noen dager etter drapet fortalte han til Dagbladet at sørsudaneren hadde bodd i huset i omtrent to måneder da drapet fant sted.

- Det er hjerteskjærende, sa en annen av beboerne, som ikke ønsket navnet sitt i avisa.

BODDE HER: Med åtte andre asylsøkere. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BODDE HER: Med åtte andre asylsøkere. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Statsadvokat Magne Nyborg sier til Sogn Avis at dødsfallet naturlig nok får store konsekvenser for rettsaken som etter planen skulle starte  over nyttår.

- Vi har en egen kode som gjør at vi henlegger saker når mistenkte, som i dette tilfellet, dør. Videre vil det bli en kontakt opp mot bistandsadvokater og de etterlatte, der statsadvokaten og hovedetterforsker vil stille seg til disposisjon for et møte, slik at de forhåpentligvis kan få svar på en del spørsmål, sier Nyborg til avisa.

31-åringen var fra Sør-Sudan. Han søkte først asyl i Norge 9. april i fjor, men siden han tidligere har søkt asyl i Spania ble det raskt klart ved hjelp av fingeravtrykk at han ikke ville få sin asylsøknad behandlet i Norge.

Drapene skjedde én dag før Politiets utlendingsenhet (PU) skulle effektuere utsendelsen. Da hadde de jobbet i fem måneder med å få sendt ham tilbake til Spania.

Selv kom han seg fra hendelsen med lettere kuttskader. Da nødetatene fikk fatt i ham på åstedet, ble han umiddelbart fraktet til Haukeland universitetssykehus med helikopter.

Ble sendt til Haukeland - Han blir liggende på Haukeland i natt. Vi har politi på stedet som er vakthold, sa operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt, Olaug Holme samme natten.

Siden har mannen sittet varetekt, tiltalt for drap, i Bergen fengsel. Etter fallulykka ble han liggende på Haukeland sykehus. Han rakk aldri å møte til noen straffesak.

Det var bussjåfør Arve Kvernhaug (55) fra Bagn i Valdres, student Margaret Molland Sanden (19) fra Årdal og Brahim Khouya (53) fra Sverige som ble drept om bord i Valdresekspressen ved Holsbru i Årdal.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få tak i bistandsadvokaten til de pårørende til de tre som ble drept på bussen.