Forklarte seg i fire timer

Erling Havnå (46) forklarte seg om DNA-sporene i fire timer i går. Avhørene fortsetter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erling Havnå satt i avhør i hele går ettermiddag, og det er knyttet stor spenning til 46-åringens vitnemål. Selv om ingen detaljer fra selve avhøret har blitt gjenfortalt tirsdag kveld, har det kommet ut flere detaljer om grunnlaget for siktelsen mot den tidligere kickbokseren.

TV2 Nettavisen skriver at politiet fant Havnås DNA i en mørk lue i etterkant av dødsranet i Stavanger. Dette sporet ble testet opp mot politiets sporregister, der det ble treff mot en slegge som ble brukt i ranet av Postens brevsenter i Oslo.

Matchet Havnå

Dessuten fikk de match med en tannbeskytter som ble funnet etter et ran i Hemsedal i 2002. En 24 år gammel mann som er siktet i denne saken skal ha forklart at han hadde skaffet seg denne fra en av Havnå-brødrene.

Da Erlings bror Magne døde i mai, tok politiet en DNA-test. Siden denne ikke passet mot politiets spor, ble oppmerksomheten vendt mot storebroren. Etter at de hadde fått rettens godkjenning DNA-testet de Erling Havnå. Det ble match.

Dette er blant temaene Havnå har måttet forklare seg om. I tillegg er det uklart om politiet sitter på taktiske bevis.

Vil renvaske seg

- Han synes det er greit å få forklare seg om ting som kan fremstå som mistenkelige, sier advokat John Christian Elden til NTB.

Forsvareren har foreløpig ikke planer om å påkjære varetektsfengslingen av Havnå. 46-åringen er siktet for ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger 5. april og for ranet av Postens brevsentral i Oslo i fjor høst, og er innforstått med at det var skjellig grunn til mistanke mot ham da han ble varetektsfengslet. Nå vil han forsøke å renvaske seg gjennom forklaringen sin.

Havnå fikk mandag innsyn i politiets saksdokumenter, og dermed hvilke opplysninger politiet bygger sin mistanke på. Han var ved godt mot etter å ha sett materialet.

- Vi vil avvente den påfølgende etterforskningen av de opplysningene som kommer fram under avhøret, sier Elden.

- Avhøret går greit. Havnå er samarbeidsvillig og svarer på det vi spør ham om, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø til NTB.

Han vil verken kommentere DNA-sporene eller eventuelle andre opplysninger politiet jobber ut fra i saken.

FORTSATTER I MORGEN: Fire timer i avhørsrommet var nok, men advokat John Christian Elden sier Havnå synes det er greit å få forklart seg.
BRØDRENE: Både Magne og Erling Havnå ble DNA-testet av politiet.