- Forklarte seg om drapsåstedet

Lørdag ettermiddag ble det andre avhøret av draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) avsluttet. Ifølge politiet var målet hans å spre frykt.

OSLO POLITIHUS: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller om avhøret av Philip Manshaus den 17. august. Reporter: Kristian Tvedt. Video: Geir Jone Karlsen. Vis mer

Det andre avhøret av draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) er nå avsluttet. Temaet var drapsåstedet og reiseruten til moskeen. Den siktede erkjenner fortsatt ikke straffskyld.

Avhøret lørdag ettermiddag startet rundt klokka 12 og varte i om lag tre og en halv time med pauser, opplyser politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt.

- Temaet har vært åstedet i Eiksmarka og reiseruten derfra og til moskeen. Han har forsøkt å beskrive hvor han har kjørt, men vi vil ikke gå ut med noe mer utover det, sier Kraby.

- Har politiet noen registreringer i bompasseringer, overvåkningskameraer eller tilsvarende?

- Vi ettergår alle disse åpenbare kildene som en del av etterforskningen, og vi har blant annet lett etter bevegelser i en kjøretur dit, og ellers den dagen - i det aktuelle området er det nærmere 40 overvåkningskameraer vi vil gjennomgå. Det arbeidet er nettopp startet, svarer Kraby.

- Hadde han flere våpen i bilen?

- Det er gjort funn i bilen som er interessant for oss, og som vi jobber med å undersøke.

Manshaus hadde hjelm med Gopro-kamera som filmet hendelsen. Politiet opplyser nå at de fortløpende vil vurdere å frigi materiale fra opptaket.

- Målet var å skremme

Han vil ikke gå inn i Manshaus' motiv enda, men den siktede skal ha innrømmet at målet var å spre frykt.

- Målet var å skremme muslimer. Det vil også framgå av siktelsen, sier Kraby.

Politiet vil ikke kommentere dødsårsaken til stesøstera, Johanne Ihle-Hansen. Til Dagbladet forteller politiadvokaten at politiet har et tidsvindu for når drapet skal ha skjedd.

- Vi avventer obduksjonserklæringen med tanke på mer presist tidspunkt. Erfaringsmessig vil den være klar om en til to måneder, sier Kraby.

FIKK TIPS: PST-sjef Hans Sverre Sjøvold forteller om tipset de fikk for ett år siden om Philip Manshaus (21). Video: Malene Storrusten Vis mer

Kraby sier det sannsynligvis vil gjøres nye avhør til uka, og at Manshaus vil vente med å ta stilling til spørsmålet om judisiell observasjon.

- Medhjelpere/støttespillere var et sentralt tema i gårsdagens avhør, som vi ikke ønsker å gå inn på. Det har ikke vært tema i dag, sier Kraby.

Forsvarsadvokat Unni Fries sier til Dagbladet at avhøret gikk «helt fint», men kan ikke kommentere innholdet i avhøret.

OSLO POLITIHUS: Unni Fries forlater Oslo politihus etter avhøret med Philip Manshaus. Reporter: Kristian Tvedt. Video: Geir Jone Karlsen Vis mer

- Han har svart på spørsmål og vært samarbeidsvillig. Han sitter fengslet på restriksjoner, nettopp fordi hans forklaring ikke skal komme ut, sier Fries.

To teorier

En sentral del av etterforskningen skjer på ulike fora og kanaler på Internett.

- Vi antar at det er der mye av hans radikalisering har funnet sted, sa Kraby torsdag. Sammenheng mellom motiv og nettfora var et sentralt tema under det første avhøret fredag, opplyser Kraby til Dagbladet.

Samtlige av Manshaus' familiemedlemmer er nå avhørt. Politiet har også avhørt flere i hans omgangskrets og vitner som har meldt seg i saken, ifølge Kraby.

Politiadvokaten har opplyst at politiet har to hovedteorier om hvorfor Ihle-Hansen ble drept.

- Den ene teorien er at Ihle-Hansen oppdaget hva broren var i ferd med å gjøre, og forsøkte å stoppe ham. Den andre teorien er at drapet er direkte knyttet opp mot etnisitet, sa Kraby torsdag.

Erkjenner faktiske forhold

På lørdag opplyser politiet om at de fremdeles forholder seg til at den siktede ikke erkjenner straffskyld.

- Straffskyld har ikke vært et spesifikt tema. Derfor forholder politiet seg til det som ble sagt i fengslingsmøtet hvor han erklærte ikke straffskyld, sier Kraby.

Det første avhøret av Manshaus skjedde på fredag. Her kom det fram at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus erkjenner de faktiske forhold han er siktet for, å drepe stesøstera si og terrorforsøket i moskeen, men han nekter likevel straffskyld.

Dette uttalte politiet etter et fire og en halv timers langt avhør av Manshaus hvor han blant annet ga politiet «flere detaljer som er viktige i etterforskningen».

- Vi er veldig fornøyd med den forklaringen som ble gitt, sa Kraby fredag kveld.

I løpet av det første avhøret skal Manshaus ha vært samarbeidsvillig og forklarte både motivet for handlingen og åstedet for begge handlingene, ifølge politiadvokaten.

Nektet avhør tidligere

Torsdag ble det kjent at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) ønsket å forklare seg for politiet.

Mandag ble 21-åringen varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud. Manshaus er siktet for terror og for drapet på sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17). Han erkjenner ikke straffskyld.

Politiet har prøvd tre ganger å avhøre Manshaus, men han har tidligere nektet.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Begjærte seg løslatt

Da Manshaus møtte i fengslingsmøte på mandag, bar han tydelig preg av basketaket med mennene i moskeen. Han snudde seg flere ganger mot pressen og smilte.

Under dette fengslingsmøtet nektet den terrorsiktede straffskyld, ville ikke forklare seg og begjærte seg løslatt.

På torsdag ble det kjent at politiet vurderer å tvangsinnlegge Manshaus for rettspsykiatrisk vurdering, ifølge TV2. 21-åringen har hittil motsatt seg å bli observert av rettspsykiater.

Dagbladet kan nå vise at Manshaus i minst ett døgn gjorde forberedelser til moskéskytingen og offentliggjorde disse på nettet.

Her kan du se tidslinjen over Manshaus' internettaktivitet i løpet av terrordøgnet.

Da politiet startet etterforskningen av lørdagens angrep mot moskeen al-Noor Islamic Center, fant de meldinger postet av den terrorsiktede på flere nettforum.

Brukeren skriver blant annet at han er utpekt av Christchurch-terroristen Brenton Tarrant - som skjøt 51 personer i to moskeer på New Zealand i mars, og selv var inspirert av Anders Behring Breivik - til å følge i hans fotspor.

«Vallhall venter», skriver brukeren, samt flere klart nazistiske ytringer.