MØTTES: Justisminister Anders Anundsen (Frp), og politimester Steven Hasseldal møtte pressen på Gardermoen onsdag.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MØTTES: Justisminister Anders Anundsen (Frp), og politimester Steven Hasseldal møtte pressen på Gardermoen onsdag.  Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Justisministeren møtte Gardermoen-politiet:

Forklarte uenighet med «sammenblanding» og «misforståelse» - fortsatt uklart om passkontroll stenges

Har satt inn tiltak for å få bedre situasjonen, men kan ikke love at det ikke oppstår køer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uenigheten mellom justisminister Anders Anundsen og politimester Jon Steven Hasseldal i Øst Politidistrikt var en slags misforståelse mellom hva som er langsiktige og hva som er kortsiktige utfordringer for flyplasspolitiet.

Det var tonen da justisministeren møtte Gardermoen-politiet til det Anundsen omtalte som et «godt og ryddig» møte onsdag ettermiddag.

Anundsen har fått krass kritikk både fra politifolk og motpolitkere etter at han i Dagsrevyen forrige uke refset politimesteren på direkten og kalte det en ansvarsfraskrivelse fra politimesteren.

Bakteppet var at det oppsto lange køer i passkontrollen på Gardermoen og at politiposten ble stengt sist fredag.

- Det blir alltid oppstyr når en statsråd er litt krass i uttalelsene sine, og jeg er en statsråd som er ærlig og rett på, sier Anundsen til Dagbladet.

- Sammenblanding

Konfrontert med episoden på NRK, forklarte både justisministeren og politmesteren at det skyldtes dårlig kommunikasjon mellom de to.

Justisministeren vil ikke bruke ordet misforståelse, men sier han tror det ble en «sammenblanding underveis i prosessen» i diskusjonen om hvem som hadde ansvaret for situasjonen.

Han mener det må skilles mellom akutte situasjoner, som er politimesterens ansvar, og langsiktige utfordringer.

- Han tolket nok at jeg ikke mente de langsiktige, men kortsiktige utfordringene, og det ga nok en grobunn for misforståelse som jeg må ta på min kappe, sier politimester Hasseldal til Dagbladet.

Anundsen sier følgende om kritikken:

- Jeg er veldig glad for at vi har hatt et veldig godt møte i dag hvor både jeg og Hasseldal er enige om at det er politimesterens ansvar å prioritere sine egne ressurser innafor egne rammer. Det Hasseldal også har pekt på er de langsiktige utfordringene flyplassen vil få når de får den trafikkveksten Avinor ønsker, og i det bildet har Hasseldal helt rett, og det er også noe vi vil se på i det nye tildelingsmodellen til politidistriktene, forklarer Anundsen, og forklarer at det vurderes om politidistrikter med flyplass-ansvar skal få endret finansiering.

- Når du i ettertid sier at det var en misforståelse, virker det rart at du gikk så hardt ut?

- Det er ikke det jeg sier. Det jeg sier, og det jeg sa søndag, er at det er opp til enhver politimester å prioritere innen de rammene de har. Det er politimester Hasseldal og jeg helt enig om.

Kritikk

- Står du fortsatt for det du sa på Dagsrevyen?

- Jeg tror det er viktig å nå fokusere på at vi nå har fått lagt fram en plan som vi har tro på at vil løse problemet, og jeg synes politimesteren har gjort en god jobb når han har lagt fram den pakka han har gjort.

- Mener du at situasjonen som oppsto sist fredag kunne vært unngått hvis politimester Hasseldal hadde gjort noe annet?

- Jeg vil heller fokusere på at han har lagt fram en strategi nå som ser veldig bra ut, og som vil bidra til å løse de utfordringene som nå er der, sier Anundsen.

Den nye pakka innebærer blant annet at 14 nye medarbeidere er satt i arbeid umiddelbart.

Skal ta toppene

Samtidig skal det utdannes flere helgevikarer som kan ta "toppene" som oppstår i helgene.

Det tror politimester Steven Hasseldal at vil minske køproblematikken - selv om han ikke kan love at det fortsatt ikke vil oppstå situasjoner med lange køer.

Hasseldal skal også gå i dialog med hovedverneombudet for å forsøke å unngå at passkontoret stenger førstkommende fredag, slik verneombudet opplyste at de vurderte i dag.

Politimesteren oppfordrer likevel folk som reiser om å møte opp i god tid til gaten.

- Det er nok sånn at det vil være køer også i framtida selv om vi prøver å unngå det. Så skal vi jobbe for at de blir kortest mulig. Vår oppfordring er at folk møter opp i god tid i passkøa, for i dag er det mange som møter til gaten i siste minutt, sier politimesteren.

Pengeproblemer

På lengre sikt mener han det er bra at justisministeren vil se på hvordan pengepotten fordeles til politidistriktet i framtida - selv om Anundsen ikke hadde noen konkrete løfter å komme med onsdag.

Politidistriktet han leder har nemlig store økonomiske utfordringer, noe Dagbladet har omtalt også tidligere i sommer. Blant annet holdes 40-60 stillinger vakante til enhver tid på grunn av pengemangel.

Situasjonen forrige fredag er den siste i en lang rekke av problemer politiet på Gardermoen har hatt i løpet av sommeren. Det er ikke bare på Gardermoen politiet har hatt bemanningsutfordringer.

Faktisk har flere politidistrikter slått alarm om bemanningsproblemer.

Vil følge situasjonen

Anundsen sier de følger den økonomiske situasjonen for politidistriktene tett.

- Jeg er kjent med at det både i Øst og i andre politidistrikt er en krevende økonomisk situasjon. Det er noe vi vil ha med oss inn i prosessen om budsjettet 2017 og framover for å se hvordan en skal disponere de ressursene som Stortinget bevilger oss.

- Når politidistriktene landet over klager over stramme budsjetter, skyldes det da feilprioritering av penger fra politimestre?

- Det er en blanding av flere årsaker. En viktig årsak er enormt etterslep i norsk politi, som gjør at vi må bruke masse ressurser på å fylle de hullene man har på for eksempel IKT. I tillegg har en del politimestre tatt over politidistrikter som gikk i underskudd i fjor, og som de må hente inn i år, noe som gjør at mange må starte med å finne inndekning i egne budsjetter. Så bildet er riktig. Selv om man har fått 3 mrd mer og 1000 stillinger flere, er det mange politidistrikter som kjenner på at rammene er krevende å forholde seg til akkurat nå, sier Anundsen.