- Forkledd lønnssystem

Andreas Talleraas` forsvarer om stortingspensjonene.

- IKKE SKYLDIG: - Jeg erkjenner ikke straffeskyld, sa Magnus Stangeland da rettsaken begynte. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
- IKKE SKYLDIG: - Jeg erkjenner ikke straffeskyld, sa Magnus Stangeland da rettsaken begynte. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Talleraas` forsvarer Bjørn Stordrange sier i retten at stortingsrepresentantenes pensjonsordning var så romslig fordi representantene syntes det var vanskelig å bevilge seg gode lønninger.

- Stortinget forkledde lønninger som dagpenger og romslige pensjonsordninger, sier han i retten.

Han sier at det var fast praksis i Stortinget å tolke disse reglene romslig.

-Ikke skyldig
I dag startet rettsaken mot de tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Andreas Talleraas i Oslo Tingrett. De er siktet for grovt uaktsomt bedrageri. Stangeland skal ha fått urettmessig utbetalt 536.000 kroner i pensjon etter at han sluttet på Stortinget. For Talleraas er beløpet 2,7 millioner kroner.

- Jeg erkjenner ikke straffskyld, sa Stangeland da rettsaken begynte. Det samme gjorde Talleraas.

Les alle sakene i pensjonssaken her!

- Jeg har fått en strøm av sms-meldinger i dag morges. Det er godt å kjenne at jeg har mange venner, sa Stangeland til Dagbladet før rettsaken.

De to politikerne er tiltalt for «ved grov uaktsomhet å ha skaffet seg en uberettiget vinning ved å fremkalle eller utytte en villfarelse og derved rettstridig forlede noen til en handling som har voldt tap for den han handler for, og bedrageriet er grovt».

- Basert på tillit - Stortingspensjonsordningen var basert på tillit, sa førstestatsadvokat i Økorim Elisabeth Roscher under innledningsforedraget. Hun fortalte at det var liten eller ingen kontroll av pensjonsordningen.

Den 10. desember 2000 søkte Talleraas — etter å ha vært stortingsrepresentant fra 1997 til 1997 — om pensjon etter den såkalte 75-årsreglene. Dette fikk han innvilget.

«Både på søknadstidspunktet og senere unnlot han å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter, i det vesentlige fra styrehonorarer, som oversteg pensjonsbeløpet, og som utelukket rett til den innvilgede ytelsen», står det i tiltalebeslutningen.  

Hun fortalte at Anders Talleraas fikk uberettiget utbetalt i alt kroner 2.696 870 fra Statens pensjonskasse fra 1. februar 2001 til 30. april 2008.

Magnus Stangeland fikk i perioden fra 1. oktober 2004 til 28. februar 2006 uberettiget utbetalt i alt 536 915 kroner.

Talleraas satt fem perioder på Stortinget fra 1977 til 1997. Han representerte Høyre og var valgt inn fra Møre og Romsdal. I årene 1989 til 1994 var han dessuten parlamentarisk leder for partiet. Etter å ha forlatt politikken har Talleraas jobbet i næringslivet og hatt en rekke styreverv. 64-åringen har hele tiden gjort det klart at han nekter straffskyld.

- Jeg liker ikke å være her. Jeg har ikke gjort noe galt, og hele situasjonen er uvirkelig, sa Talleraas til NTB like før rettssaken startet.

Talleraas vil i retten hevde at han har fulgt det som var gjeldende praksis i Stortinget når det gjelder pensjoner.

- Jeg kan ikke gå ytterligere inn på dette nå, men dette vil jeg forklare meg om i retten, sier Talleraas.

Dagbladet.no kommer snart med mer.

ERKJENNER IKKE STRAFFSKYLD: Tidligere parlamentarisk leder i Høyre, Anders Talleraas. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
ERKJENNER IKKE STRAFFSKYLD: Tidligere parlamentarisk leder i Høyre, Anders Talleraas. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer