Forlag og visjoner

Norge trenger flere ideologiske baserte forlag. Hvorfor er det så provoserende å tenke seg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRENGER NORGE EN mer sammensatt forlagsflora? Ja. Det finnes ingen god grunn til at Norge ikke skal kunne fostre flere ideologisk forankrede forlag. De klarer det i Sverige, de klarer det i Danmark. Forlag som utvider og utfordrer det offentlige rommet.

HVA ER IDEOLOGI? I min kommentar i Dagbladet 17. juli etterlyste jeg forlag som vil noe utover det å tjene penger. Dette har tydelig vært tungt å svelge for representanter for Piratforlaget, Juritzen forlag og Lundesgaard forlag. Men ideologisk tenkning er ikke som Tine Kjær fra Piratforlaget later til å tro, det samme som å ønske seg oppbyggelig litteratur. Snarere tvert imot. God litteratur skal vekke deg midt på natta, og si at verden brenner, for å låne et sitat fra forfatteren Per Petterson. Ideologisk basert drift dreier seg heller ikke om å sensurere alle tanker forlagssjefen måtte være uenig i. Dette er en altfor smal (og partipolitisk) forståelse av ideologi. Et ideologisk forankret forlag er et forlag som ønsker seg bøker som forsøker å kommentere og forstå sammenhengde strukturer i samfunnet. Disse strukturene kan i utgangspunktet være skjulte for dets samfunnsborgere. Jeg holdt fram eksempler fra Sverige, der det vrimler av forlag som har denne viljen. Kanskje er det også derfor svenskene har maktet å løfte fram flere nye forfatterstemmer med en annen etnisk bakgrunn, et prosjekt ingen norske forlag hittil har klart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer