SKUDDENE MOT WILLIAM NYGAARD:  Forlagssjef William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Holmenkollen i Oslo i 1993. NTB arkivfoto Jon Eeg / SCANPIX
SKUDDENE MOT WILLIAM NYGAARD: Forlagssjef William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Holmenkollen i Oslo i 1993. NTB arkivfoto Jon Eeg / SCANPIXVis mer

Forlagssjef skutt tre ganger i Holmenkollen

Her er de ni mest alvorlige episodene av islamisme i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 90-tallet har det vokst fram et lite islamistmiljø i Norge. Her er de mest dramatiske hendelsene de siste 20 åra.
• 1993: Attentatet mot William Nygaard. Den 11. oktober 1993 ble forlagssjef i Aschehoug William Nygaard skutt og livstruende skadd utenfor sitt hjem i Dagaliveien i Oslo. Kort tid i forveien hadde Aschehoug gitt ut Salman Rushdies roman «Sataniske vers.» Irans leder ayatolla Khomeini avsa en fatwa, en dødsdom, mot forfatteren og bokas forleggere.  I dag, 20 år etter er fortsatt ingen pågrepet for skuddene.

- Ytringsfrihetens kår i verden er mer utsatt en på lang tid. Rushdie-saken var et startskudd for noe helt nytt. Terror ved selvmordbombing i Allahs navn for å oppnå politiske mål er en strategi for destabilisering av demokratier, sa William Nygaard til Dagbladet på 20-årsdagen for skuddene.

• 2003: Krekar-saken Den selverklærte islamisten mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. I 2003 besluttet Erna Solberg at han skulle utvises fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet.

Myndighetene i Irak mener hans organisasjon Ansar al-Islam står bak en rekke drap og terroraksjoner i Irak og ønsker ham utlevert. Siden Irak ikke kan garantere for Krekars liv, har han blitt boende i Norge.

Ansar al-Islam har stått på FNs terrorliste siden 2006. I juni i år ble Krekar dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot blant annet Erna Solberg.

• 2006: Karikaturstriden Karikaturstriden i Norge ble utløst 9. januar 2006 da den kristne avisa Magazinet publiserte en faksimile av Muhammed-karikaturene fra Jyllands-Posten. Etter dette ble redaktør Vebjørn Selbekk og hans familie truet på livet av islamister. Publiseringen førte også til at Norges ambassade i Syria ble stormet av rasende demonstranter.

• 2006: Bhatti blir islamist Arfan Bhatti tilhørte tidligere gjengmiljøet i Oslo og har flere voldsdommer, blant annet for å ha knivstukket en butikkeier i 94 og for å ha skutt en person under et torpedooppdrag i 1998. Etter et opphold i Pakistan på starten av 2000-tallet har han erkjent seg til en radikal islamisme. I 2008 ble han dømt for psykisk medvirkning til å ha skutt på synagogen i Oslo i 2006, men frikjent for punktet om terrorplanlegging.

I et intervju med Dagbladet 2. februar 2012 uttalte Bhatti at «Vi ønsker at Norge en dag blir islamsk nasjon og bli styrt etter Sharia-lover.» Bhatti er i dag tilknyttet Profetens Ummah. (se under)

Han sitter nå fengslet i Pakistan for brudd på straffelovsbestemmelser, ifølge TV2.

• 2009: Gatekamper etter Gaza-demonstrasjoner
I starten av januar 2009 utartet flere demonstrasjoner mot Israels angrep på Gaza seg til rene gatekamper mellom demonstranter og politi i Oslo. Demonstrantene kastet stein på politiet og det lå knuste butikkvinduer over hele Karl Johans Gate. Flere personer som ble regnet som radikale islamister deltok i demonstrasjonene, men forholdt seg rolig.

• 2010: - Ikke en trussel, men en advarsel Mohyeldeen Mohammad ble kjent i den norske offentligheten etter at han raste mot Norge under en demonstrasjon i 2010. Han reagerte på Dagbladet og norske mediers trykking av karikaturtegningen av profeten Mohammed og uttalte:

«Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel».

PROFETENS UMMAH: Islamistgruppa hyllet Osama bin Laden under en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i 2012. Foto: Sara Estiri
PROFETENS UMMAH: Islamistgruppa hyllet Osama bin Laden under en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i 2012. Foto: Sara Estiri Vis mer

Mohammad har senere kommet med en rekke kontroversielle uttalelser, og er knyttet til islamistgruppen Profetens Ummah (se under)
Han skal nå ha sluttet seg til en al Qaida-relatert gruppe i Syria.

• 2011: Taliban-minister i Drammen Tidligere Taliban-minister Abdul Mohammad Rauf kom til Norge 2001. I 2011 besluttet Justisdepartementet å utvise ham fordi de anså ham som en trussel mot norske interesser. PST mener han skal ha tatt til orde for hellig krig, og gitt opplæring til 25 unge menn i et islamistisk miljø fra en moske på Grønland fram til 2009.

• 2012: Første dom for terrorforbund I 2012 avviste Høyesterett anken fra norsk-uighuren Mikael Davud og irakiske kurderen Shawan Bujak. De to ble dermed de to første som er dømt for å ha inngått terrorforbund i Norge.

Retten fant det bevist at Davud og Bujak hadde planlagt et terrorangrep mot Jyllands-Posten og karikaturtegneren Kurt Westergaard. Davud ble ansett som hovedmannen og ble dømt til åtte års fengsel mens Bujak ble dømt til tre års fengsel. Den tredje tiltalte, David Jakobsen, ble frifunnet for terrorplanlegging, men likevel dømt til fire måneders fengsel for å ha hjulpet til med å anskaffe og oppbevare hydrogenperoksid, som kan brukes til å fremstille sprengstoff. 

• 2012: Profetens Ummah Islamistgruppen som kaller seg Profeten Ummah er en samling av noen av de mest ekstreme islamistene i Norge som har søkt mye oppmerksomhet de siste årene.
Under en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i 2012 hyllet de blant annet Osama bin Laden. De har også laget en hatvideo mot daværende statsminister Jens Stoltenberg, tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre og kongehuset.

Flere av de sentrale skikkelsene i gruppen har en kriminell bakgrunn. Gruppen sier selv at de står bak rekrutering til Syria. Flere av gruppens medlemmer deltar angivelig i krigen.

EKS TALIBAN-MINISTER: Abdul Mohammad Rauf var helseminister i Taliban-regjeringen.Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
EKS TALIBAN-MINISTER: Abdul Mohammad Rauf var helseminister i Taliban-regjeringen.Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer
KARIKATURSTRIDEN: Den norske karikaturstriden førte til at syriske demonstranter stormet den norske ambassaden i Damaskus 4. februar 2006. Her brenner demonstrantene et norsk flagg Foto: Reuters/NTB Scanpix
KARIKATURSTRIDEN: Den norske karikaturstriden førte til at syriske demonstranter stormet den norske ambassaden i Damaskus 4. februar 2006. Her brenner demonstrantene et norsk flagg Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer