Forlanger at Arktis-landene redder isbjørnen

Men WWF frykter sommel fra USA og Kanada.

TRUET: Det er bare mellom 20 000 og 25 000 isbjørner igjen i verden, og nå trues de av at habitatet smelter. Denne bor i en kanadisk dyrepark. Foto: Reuters/ SCANPIX.
TRUET: Det er bare mellom 20 000 og 25 000 isbjørner igjen i verden, og nå trues de av at habitatet smelter. Denne bor i en kanadisk dyrepark. Foto: Reuters/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I morgen, tirsdag, samles forskere og representanter for verdens fem isbjørnnasjoner til isbjørnmøte i Tromsø.

Det er 28 år siden sist de var samlet, og 36 år siden Den internasjonale isbjørnavtalen, som skulle sikre artens overlevelse, ble vedtatt. I dag er arten sterkt truet.

Dagbladet.no skrev torsdag at to av tre isbjørner kan være utryddet om førti år.

- Vi forlanger det selvfølgelige — at isbjørnnasjonene overholder den forpliktelsen de påtok seg i 1973, å sørge for at isbjørnbestanden overlever. Det viktigste er at møtet sterkt og klart erkjenner at isbjørnen er direkte truet av klimaendringer, at Arktislandene erkjenner sitt ansvar og sier de vil gjøre det som trengs, sier leder for WWF Norge, Rasmus Hansson.

Trøbbel med å finne mat
Isbjørnen er truet av jakt og av høye nivåer av miljøgifter. Miljøgifter kommer fra menneskelig aktivitet over hele verden, samles opp i Arktis og kan blant annet føre til svekket forplantningsevne. Men det er smeltende is som følge av klimaendringer som er regnet som den største trusselen mot den hvite kjempen. Isbjørnene får problemer med å finne mat og blir fanget på øyer av is, omringet av hav der det tidligere var is.

WWF håper de fem Arktislandene Norge, Danmark (Grønland), Kanada, USA og Russland vil bli enige om å lage en ny og oppdatert handlingsplan for dyret. Den gamle avtalen sier at habitatet til isbjørnen skal bevares, men klimaendringer var ikke tema i 1973. Rasmus Hansson forventer at Norge og miljøvernminister Erik Solheim, som holder et innlegg på Tromsø-møtet i morgen, går foran.

- Vi forventer at Norge og Solheim er offensive og vil støtte forslaget vårt om en ny forvaltningsplan og kravet om at landene må forplikte seg til nye utslippskutt under klimatoppmøtet i København. Det tror vi Norge har ambisjoner om, spørsmålet er bare om noen av landene har sagt så høyt «bø» at Norge ikke tør å si det, av frykt for å skape dårlig stemning på møtet, sier Rasmus Hansson.

USA og Kanada bremser
Rasmus Hansson frykter at en del av landene ikke er interessert nok i å ta vare på isbjørnen. USA og Kanada har gjort dårligst inntrykk.

-Det er USA og Kanada som bremser mest. Vi forventer dessverre at de vil vise at de ikke er modne for dette ansvaret. At de vil somle og være uklare. Russland sier de riktige tingene, og det er hyggelig om de blir en positiv pådriver. Men vi håper at landene overrasker oss med å være litt tøffere enn slik det ser ut akkurat nå, sier den norske WWF-lederen.

Isbjørnen finnes i mellom 20 000 og 25 000 eksemplarer. Norge og Russland har ansvar for Barentshavbestanden, som ifølge beregningene består av mellom 1900 og 3600 individer. Ved siden av sin egenverdi, har dyret også blitt en viktig markør for klodens helsetilstand. Om den dør ut som følge av smeltende is, ses det på som et tegn på alvorlige og ugjenkallelige klimaendringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer