- Forlangte å prate med Clinton

Kim Jong-Il ville ha besøk av ex-presidenten for å slippe Al Gore-ansatte journalister.

 DET OFFISIELLE BILDET: : Det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA offentliggjorde i natt dette bildet av Kim Jong-Il og hans gjest Bill Clinton. Foto: AFP/KCNA/SCANPIX.
DET OFFISIELLE BILDET: : Det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA offentliggjorde i natt dette bildet av Kim Jong-Il og hans gjest Bill Clinton. Foto: AFP/KCNA/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Nord-Korea skal ha bedt Bill Clinton om å komme på besøk for å forhandle om løslatelsen av de to de amerikanske journalistene.

De to journalistene, Laura Ling (32) og Euna Lee (36), skal i juli ha sagt til familiene sine at nordkoreanske myndigheter hadde sendt en forespørsel til den tidligere amerikanske presidenten om å komme for å forhandle om en løslatelse.

Opplysningene stammer fra en tjenestemann i Obama-administrasjonen.

Familiene til de to kvinnene ba også Clinton om å reise til Nord-Korea. Det hvite hus skal også ha anbefalt Clinton om å dra etter å ha fått forsikringer om at de fengslede journalistene ville bli løslatt om han tok turen, forteller tjenestemannen.

I tillegg skal også Al Gore, visepresident under Bill Clinton, skal ha bedt sin tidligere sjef om å forhandle.

Gore eier TV-kanalen Current TV der Ling og Lee arbeider.

- I fin form

Clinton forlot flyplassen Pyongyang onsdag med to journalistene om bord i flyet sitt. Flyet landet senere i Japan. De to skal være i fin form og er svært glade for å være løslatt.

Clinton skal ikke ha bedt om unnskyldning for oppførselen til de to journalistene, som ble dømt til tolv års fengsel for «fiendtlige handlinger». De ble pågrepet ved grensen til Kina i mars i år.

President Barack Obama hyllet i en uttalelse onsdag Clinton for utmerket arbeid.

Talsmann for Bill Clinton, Matt McKenna, forteller at ekspresidentens fly snart skal sette kursen for Los Angeles der journalistene skal møte familiene sine etter fem måneder i fengsel i Nord-Korea.

De to ble benådet tirsdag etter et møte mellom Bill Clinton og Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-il.

- Ble orientert

Det hvite hus nektet å kommentere Clintons reise da han befant seg i Nord-Korea, men tjenestemannen satte onsdag reisen i sammenheng med den pågående konflikten om Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Den anonyme tjenestemannen opplyser imidlertid at Barack Obamas nasjonale sikkerhetsgruppe orienterte Clinton før avreise til Pyongyang.

- Nord-Korea har valget mellom å fortsette sin provoserende oppførsel eller returnere til forhandlingsbordet, sier tjenestemannen, som legger til at USA inntil så skjer vil fortsette å arbeide for at sanksjonene mot landet blir overholdt.

Pratet atomer

- Nord-Korea vil bare bli mer isolert om landet fortsetter som før, sier kilden i Det hvite hus.

Samtalene mellom Kim Jong-il og Clinton skal ha dreiet inn på atomspørsmålet, men Clinton skal kun ha fremmet sitt eget syn på saken. Clinton skal likevel ha gjort det klart overfor Nord-Koreas ledere at å frigi journalistene kan få positive ringvirkninger. (NTB-AP-Reuters).

 PÅ VEI HJEM:  De to løslatte amerikanske journalistene på rullebanen i Pyongyang - på vei ombord i et fly som skal bringe dem til Los Angeles via Tokyo. Foto: REUTERS/XINHUA/SCANPIX.
PÅ VEI HJEM: De to løslatte amerikanske journalistene på rullebanen i Pyongyang - på vei ombord i et fly som skal bringe dem til Los Angeles via Tokyo. Foto: REUTERS/XINHUA/SCANPIX. Vis mer