Forlangte lekkasjer

Stabssjef I. Lewis Libby fikk beskjed om å lekke hemmeligstemplede etterretningsrapporter til mediene før invasjonen av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lekkasjene fra visepresident Dick Cheneys stabssjef skulle være et ledd i Bush-administrasjonens forsvar for å rettferdiggjøre krigen.

Det framgår av rettsdokumentene fra den føderale storjuryen at Libby har vedgått at han var aktivt engasjert for å imøtegå anklagene om at det var svake beviser for påstanden om at Saddam Hussein hadde, eller forsøkte å skaffe seg, masseødeleggelsesvåpen.

Tiltalt

Libby ble i oktober i fjor tiltalt for mened og for å ha gitt villedende opplysninger om sin rolle av avsløringen av at kona til tidligere ambassadør Joseph C.Wilson var hemmelig CIA egent.


Avsløringen av Valerie Wilson er blitt ansett som en hevnaksjon mot Joseph C. Wilson fordi han beskyldte Bush-administrasjonen for å forvrenge hans funn om hvorvidt Irak forsøkte å kjøpe uran fra Niger.

-  Ignorert

I går ble det også kjent at den tidligere lederen, som koordinerte CIAs etterretning i Midtøsten, beskylder Bush-administrasjonen for å ha offentliggjort håndplukket etterretningsmateriale for å få støtte til en krig administrasjonen allerede hadde vedtatt. Paul R. Pillar, som var den nasjonale koordinator av etterretningsarbeidet i Sør-Asia og Midtøsten, skriver i neste utgave av det prestisjetunge Foreign Affairs at administrasjonen ignorerte advarslene mot å gå til krig, ifølge The Washington Post.

I artikkelen hevder Pillar at etterretningstjenesten advarte om at Irak kunne oppleve en voldsbølge etter en invasjon.

STO BAK: Tidligere stabssjef I. Lewis Libby (t.v.) og visepresident Dick Cheney. Foto: Scanpix
STO BAK: Tidligere stabssjef I. Lewis Libby (t.v.) og visepresident Dick Cheney. Foto: Scanpix Vis mer

«Etterretningene om Iraks våpenprogrammer var mangelfulle, men selv med manglene var det ikke etterretningene som førte til krigen. (Bush-administrasjonen) gikk til krig uten å be om - og åpenbart uten å bli påvirket av - noen strategiske etterretningsvurderinger av noen sider av Irak.»

Ingen tjenestemenn i Det hvite hus har vært villige til å kommentere artikkelen.