Forlater Basra på jakt etter vann

Tusenvis av utmattede og tørste irakere strømmer ut av byen Basra i Sør-Irak på jakt etter vann og ly for luftangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors jobber nå døgnet rundt for å bedre vannforsyningen i byen, sier generalsekretær Jan Egeland.

Samtidig fortsatte de britiske invasjonsstyrkene i dag å angripe irakiske stridsvogner som har brutt ut av jernringen rundt byen.

Ifølge en britisk offiser nær Basra krysset om lag 3.000 irakere, de fleste av dem menn, en bru sør for byen i dag morges. Tidligere har rundt 10.000 personer forlatt byen på jakt etter vann.

En Reuters-korrespondent ved byen observerte en jevn strøm av mennesker som krysset brua til fots. Alle sammen på jakt etter vann. Et lite antall irakere, rundt 200, dro tilbake inn i Basra torsdag, de var bekymret for familie og venner etter luftangrepene.

Ifølge TV-kanalen al-Jazeera, som er en av de få mediene som har journalister inne i Basra, ble byen utsatt for kraftige flyangrep fra de britisk-amerikanske styrkene torsdag.

Stridsvogner ødelagt

En britisk militær talsmann ved sentralkommandoen i Qatar opplyser at de britisk-amerikanske styrkene har ødelagt 14 irakiske stridsvogner som brøt ut fra den omringede byen Basra i Sør-Irak.

- Det var en svært rask, kort og skarp operasjon. Alle vognene ble ødelagt, sa kaptein Al Lockwood torsdag, som er talsmann for de britiske styrkene i invasjonsstyrkens sentralkommando i Qatar.

Vannverk

Røde Kors har klart å få i gang igjen deler av vannverket Wafa al-Qaed i Basra. Men fortsatt er bare 50 prosent av vannverket gjenetablert, opplyser generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors til NTB.

Ifølge Egeland er vannverket under kontroll av britiske styrker, og 3 av 6 nødgeneratorer er nå i drift.

- Men fortsatt mangler reservedeler til de tre gjenstående generatorer. Ingeniører fra Røde Kors jobber døgnet rundt for å få vannverket tilbake i full drift, sier Egeland.

Krigsfanger

Røde Kors er nå meget bekymret for andre byer sør for Basra, blant andre Safwan, som har vært uten vann siden fredag.

Egeland forteller også at Røde Kors nå har inngått avtale både med de irakiske styrkene og med invasjonsstyrkene om fritt leide for hjelpearbeidere og tilgang til alle krigsfanger.

Egeland tror Røde Kors-personell vil få møte krigsfanger i løpet av de neste døgnene.

Valla til Irak

Tor Valla og fire andre vanningeniører fra Kirkens nødhjelp (KN) reiser søndag eller mandag til Kuwait for å få på plass nye norske vannrensingsanlegg i Basra, opplyser Bjørg Mide seksjonsleder i KN.

Fire vannanlegg ble sendt fra Jordan til Kuwait natt til torsdag. To av KNs anlegg er allerede i drift Bagdad.

- Anleggene skal etter planen transporteres videre inn til Basra, og vi fem fra Norge håper å kunne følge transporten som er en del av en større FN-operasjon i Sør-Irak. Men det blir ikke aktuelt å dra inn i området før det er sikret, sier Valla til NTB.

Valla og kollegene hans skal i tillegg til å få på plass vannanleggene i Basra samarbeide med UNICEF om å bedre de sanitære forholdene.

(NTB-Andreas Bondevik)

<B>TØRSTE:</B> Folk i Basra står i kø for vann, på dette bildet som er tatt for to dager siden. I dag forlot tusener byen på jakt etter vann. Tor Valla og fire andre vanningeniører fra Kirkens nødhjelp (KN) reiser søndag eller mandag til Kuwait og skal prøve å få på plass nye norske vannrensingsanlegg i Basra.<br>Foto: Al Jazeera
<B>HJELP:</B> Britiske styrker deler ut humanitær hjelp nær byen Basra i Sør-Irak. <BR>Foto: SCANPIX