FERDIG: Europasjef i Alimentation Couche-Tard, Jacob Schram, slutter etter 22 år i Statoil og Circle K.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FERDIG: Europasjef i Alimentation Couche-Tard, Jacob Schram, slutter etter 22 år i Statoil og Circle K.Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Forlater Circle K som en rik mann

Jacob Schram takker for seg som sjef for Circle K i Europa. Å bli kjøpt opp av kanadierne ble et eventyr – også for Schram personlig.

(Finansavisen:) Det ble et eventyr av pølser, brus, bensin og kaffe, men nå er det slutt:

Europasjef i Alimentation Couche-Tard, Jacob Schram, slutter etter 22 år i Statoil og Circle K.

Schram har som Europa-sjef hatt en mellomposisjon mellom konsernsjefen Brian Hannasch og forretningsenhetene under seg, en rolle som organisasjonen ikke har hatt i USA eller Canada. I forbindelse med omorganiseringer og effektiviseringsprogram fjernes nå stillingen - og Schram ble ikke enige med Couche-Tards konsernledelse om en ny rolle han var fornøyd med.

- Organisasjonen blir mindre kompleks, og Schrams rolle mindre, og det valgte han å takke nei til, sier kommunikasjonssjef Pål Heldaas i Circle K til Finansavisen.

I går var Couche-Tard-sjef Hannasch i Oslo for å si takk for innsatsen og farvel - og forsikre organisasjonen om at veien fremover er trygg også uten Schram i førersetet.

Selv står Schram langt fra tomhendt igjen.

Strålende utvikling

Etter at Statoil Fuel & Retail ble kjøpt på børs av kanadierne i 2013 ble bruttofortjenesten for Couche-Tards Europa-divisjon – grovt sagt det som var Statoil Fuel & Retail – doblet frem til 2017 (avvikende regnskapsår). Regnskapsåret 2017 viste en bruttofortjeneste for Europa på 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 13,2 milliarder kroner. Etter tre kvartaler i regnskapsåret 2018 rapporterer Couche-Tard en videre økning i bruttofortjenesten på over 10 prosent i Europa.

Og når det regner på presten, drypper det på klokkeren, skriver avisen.

Jacob Schram har gjennom lønn, bonus, pensjonsendringer, egne aksjekjøp og aksjebaserte langtidsinsentivprogram håvet inn 54 millioner kroner i 2015 og 2016, viser skattelistene. At Couche-Tard-aksjen har nærmest firedoblet seg i perioden har bidratt sterkt.

Etter å ha tjent 37,3 millioner kroner i 2015 sa Schram følgende til Finansavisen:

- Utbetalingene i 2015 var helt ekstraordinære. Jeg mottok en engangsutbetaling i forbindelse med selskapets omlegging fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Samtidig kom en treårig utbetaling av vår langsiktige insentivordning (PSU) som reflekterer den eventyrlige kursutviklingen i Couche-Tard etter at vi ble kjøpt opp i 2012. Dette kommer i tillegg til lønn og bonus basert på svært gode resultater for konsernet.

Den avtroppende Europa-sjefen blir en måned til i jobben for å gjøre overgangen mykest mulig for etterfølgerne.

Hans-Olav Høidahl og Jørn Madsen vil nå dele ansvaret for Europa, som en del av konsernledelsen. Høidahl har hatt ansvar for Skandinavia, og Madsen for Sentral- og Øst-Europa og Irland.

Andre økonominyheter:
Frykt, børsfall og sensitive investorer
Fearnley Securities om Fredriksens bulkrederi