FERDIG: Europasjef i Alimentation Couche-Tard, Jacob Schram, slutter etter 22 år i Statoil og Circle K.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FERDIG: Europasjef i Alimentation Couche-Tard, Jacob Schram, slutter etter 22 år i Statoil og Circle K.Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Forlater Circle K som en rik mann

Jacob Schram takker for seg som sjef for Circle K i Europa. Å bli kjøpt opp av kanadierne ble et eventyr – også for Schram personlig.

(Finansavisen:) Det ble et eventyr av pølser, brus, bensin og kaffe, men nå er det slutt:

Europasjef i Alimentation Couche-Tard, Jacob Schram, slutter etter 22 år i Statoil og Circle K.

Schram har som Europa-sjef hatt en mellomposisjon mellom konsernsjefen Brian Hannasch og forretningsenhetene under seg, en rolle som organisasjonen ikke har hatt i USA eller Canada. I forbindelse med omorganiseringer og effektiviseringsprogram fjernes nå stillingen - og Schram ble ikke enige med Couche-Tards konsernledelse om en ny rolle han var fornøyd med.

- Organisasjonen blir mindre kompleks, og Schrams rolle mindre, og det valgte han å takke nei til, sier kommunikasjonssjef Pål Heldaas i Circle K til Finansavisen.

I går var Couche-Tard-sjef Hannasch i Oslo for å si takk for innsatsen og farvel - og forsikre organisasjonen om at veien fremover er trygg også uten Schram i førersetet.

Selv står Schram langt fra tomhendt igjen.

Strålende utvikling

Etter at Statoil Fuel & Retail ble kjøpt på børs av kanadierne i 2013 ble bruttofortjenesten for Couche-Tards Europa-divisjon – grovt sagt det som var Statoil Fuel & Retail – doblet frem til 2017 (avvikende regnskapsår). Regnskapsåret 2017 viste en bruttofortjeneste for Europa på 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 13,2 milliarder kroner. Etter tre kvartaler i regnskapsåret 2018 rapporterer Couche-Tard en videre økning i bruttofortjenesten på over 10 prosent i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og når det regner på presten, drypper det på klokkeren, skriver avisen.

Jacob Schram har gjennom lønn, bonus, pensjonsendringer, egne aksjekjøp og aksjebaserte langtidsinsentivprogram håvet inn 54 millioner kroner i 2015 og 2016, viser skattelistene. At Couche-Tard-aksjen har nærmest firedoblet seg i perioden har bidratt sterkt.

Etter å ha tjent 37,3 millioner kroner i 2015 sa Schram følgende til Finansavisen:

- Utbetalingene i 2015 var helt ekstraordinære. Jeg mottok en engangsutbetaling i forbindelse med selskapets omlegging fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Samtidig kom en treårig utbetaling av vår langsiktige insentivordning (PSU) som reflekterer den eventyrlige kursutviklingen i Couche-Tard etter at vi ble kjøpt opp i 2012. Dette kommer i tillegg til lønn og bonus basert på svært gode resultater for konsernet.

Den avtroppende Europa-sjefen blir en måned til i jobben for å gjøre overgangen mykest mulig for etterfølgerne.

Hans-Olav Høidahl og Jørn Madsen vil nå dele ansvaret for Europa, som en del av konsernledelsen. Høidahl har hatt ansvar for Skandinavia, og Madsen for Sentral- og Øst-Europa og Irland.

Andre økonominyheter:
Frykt, børsfall og sensitive investorer
Fearnley Securities om Fredriksens bulkrederi