#metoo

Forlater Frp med tungt hjerte

- Vi har vært så stolte over partiet vårt, derfor er det vondt å måtte melde oss ut, sier Kjersti Bakker.

TIL HØYRE: Frp's kommunestyregruppe består av fire kvinner og en mann, samt tre vararepresentanter. Neste gang de møter her i kommunestyresalen er det som Høyre-medlemmer, foran fra venstre: Kjersti Bakker, Frederikke Stensrød, Merethe Ekeberg og Stine Stensrød. Bak fra venstre: Arild Norum, Odd-Roger Duun, Ivar Øvrevåge og Terje Lerstein. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TIL HØYRE: Frp's kommunestyregruppe består av fire kvinner og en mann, samt tre vararepresentanter. Neste gang de møter her i kommunestyresalen er det som Høyre-medlemmer, foran fra venstre: Kjersti Bakker, Frederikke Stensrød, Merethe Ekeberg og Stine Stensrød. Bak fra venstre: Arild Norum, Odd-Roger Duun, Ivar Øvrevåge og Terje Lerstein. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RÅDE (Dagbladet): Dagen etter at hun sammen med resten av kommunestyregruppa til Frp i Råde forlot Frp til fordel for Høyre, angrer hun ikke.

- Vi ventet og ventet på at partiledelsen skulle signalisere at de unge varslerne ble ivaretatt. Da det ikke skjedde, hadde vi dessverre ikke noe valg, sier Kjersti Bakker, som har sittet i kommunestyret for Frp de siste ti årene.

Støtte til ungdommene

Den avgåtte Frp-gruppa tar imot oss i kommunestyresalen på rådhuset. Varaordfører Frederikke Stensrød begrunner utmeldelsene med at Frp er mer opptatt av en voksen stortingsrepresentant enn av varslerne.

VARAORDFØREREN: Frederikke Stensrød er varaordfører for Frp i kommunestyret. Hun forlater partiet med tungt hjerte. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
VARAORDFØREREN: Frederikke Stensrød er varaordfører for Frp i kommunestyret. Hun forlater partiet med tungt hjerte. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi måtte vise ungdommene som har varslet, at vi står opp for dem. Det er derfor vi gjør dette. Men det er absolutt ikke med lett hjerte, sier Frederikke Stensrød, som er inne i sine fjerde periode i kommunestyret.

Høyre mer ydmyke

De utmeldte Frp-representantene har ikke hatt betenkeligheter med å gå inn i Høyre til tross for at også Høyre har måttet tåle #metoo-kritikk.

- Den store forskjellen er åpenhet. Vi vet selvsagt ikke alt som har foregått internt i de andre partiene, men sett utenfra framstår Høyres håndtering bedre og mer ydmyk enn Frp’s, sier Stine Stensrød, partimedlem siden 1999.

Arild Norum, som i går trakk seg som lokallagsleder i Råde Frp, skyter inn:

- Høyres ledelse lider i hvert fall ikke av total hukommelsessvikt. Det har vært det verste å akseptere i vårt parti, sier Norum.

Glade i Frp

Utbryterne understreker gang på gang under samtalen at de ikke har noe ønske om å ramme Fremskrittspartiet.

- Vi er ikke ute på hevntokt og har ikke noe ønske om å sverte partiet. Det er kjempemange flinke folk i Frp, sier Kjersti Bakker.

Sorgprosess

- Vi er glad i partiet og stolt over at Frp etter mange år i opposisjon fikk regjeringsmakt. Vi var gjennom en sorgprosess før vi tok avgjørelsen i går, sier Frederikke Stensrød.

- Jeg skjønner at det er vanskelig for en partiledelse å takle en så dramatisk situasjon at et helt styre i et lokallag og ei hel kommunestyregruppe trekker seg. Det skal visst aldri ha skjedd før. Men det var ikke vårt ønske å bli historiske, sier Stensrød.

Ingen forskjell for Innbyggerne

FRP-VETERAN: Ivar Øvrevåge mener partiledelsen har feid varslingssakene under teppet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FRP-VETERAN: Ivar Øvrevåge mener partiledelsen har feid varslingssakene under teppet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Frp og Høyre har flertall i kommunestyret i Råde. Nå får Høyre flertall alene.

- Innbyggerne i kommunen kommer ikke til å merke forskjell etter Frp-flukten til Høyre.

- Vi har en forpliktende samarbeidsavtale, den vil vi fortsatt styre etter, sier veteranen Ivar Øvrevåge, kommunestyrerepresentant siden 1999.

Uenig med de utmeldte

Helge André Njåstad, leder av Frp’s organisasjonsutvalg, er uenig i kritikken fra Råde Frp.

- Frp har tatt Leirstein-saken på største alvor, og han har trukket seg fra alle tillitsverv. Det skal være trygt å være medlem i Frp og vi er opptatt av god organisasjonskultur. Vi tar til etterretning at styret i Råde Frp har valgt å melde seg inn i Høyre, sier Njåstad.