Forlatt av sin mor som nyfødt, nå er han svensk statsministerfavoritt

Stefan Löfven (57) kjente aldri sin far, ble satt i fosterhjem og sorterte tømmer. Søndag kan han bli svensk statsminister.

VALGFLESK: Löfven er utdannet sveiser, og arbeiderbakgrunnen skinner gjennom: I valgkampinnspurten skriver statsministerkandidatene minidagbøker som Aftonbladet gjengir på sine nettsider. Onsdag 10. september skriver statsminister og Moderaterna-leder Fredrik Reinfeldt at han spiste thaimat til lunsj. Löfven: Rotmos og flesk. Foto: Maja Suslin / NTB scanpix
VALGFLESK: Löfven er utdannet sveiser, og arbeiderbakgrunnen skinner gjennom: I valgkampinnspurten skriver statsministerkandidatene minidagbøker som Aftonbladet gjengir på sine nettsider. Onsdag 10. september skriver statsminister og Moderaterna-leder Fredrik Reinfeldt at han spiste thaimat til lunsj. Löfven: Rotmos og flesk. Foto: Maja Suslin / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2012 ble Stefan Löfven (57) motvillig ny partileder for Socialdemokraterna (S). Søndag blir han etter alle solemerker statsminister i Sverige.

Reisen mot toppen for den sveiserutdannede fagforeningsmannen har imidlertid vært lenger enn for de fleste i den svenske politiske eliten.

Hans mor, ute av stand til å ta vare på både ham og den litt eldre broren da hennes mann brått døde, overga sitt nyfødte barn til et barnehjem i Stockholm. Ti måneder gammel ble han sendt til en fosterfamilie nord i Sverige. Fosterfaren var skogsarbeider, fostermoren jobbet i hjemmetjenesten.

Under oppveksten jobbet han med å sortere tømmer på et sagbruk, før han 22 år gammel tok sveiserutdanning. Han var med på å starte, for så å lede, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) i Sunnersta, der han vokste opp. Og det var på sin første arbeidsplass som sveiser at fagforeningskarrieren startet, først som lokal tillitsvalgt. Deretter klatret han i metallindustriarbeiderforbundet, før han i 2005 ble leder i LO-forbundet IF Metall.

I motsetning til hans mindre vellykkede forgjengere i partilederstolen de siste årene, har altså «sossarna» nå en partileder med arbeiderbakgrunn fra «gølvet». Mona Sahlin, partileder fra 2007 til 2011, klarte aldri å realisere det svenske motstykket til en rødgrønn regjering. 2010-resultatet på 30,7 prosent var det laveste for «sossarna» siden allmenn stemmerett ble innført. Etterfølgeren Håkan Juholt satt bare i ti måneder.

- Ligger dårlig an Professor i statsvitenskap Ulf Bjereld ved Göteborgs Universitet mener det hviler et stort press på Löfven. Selv om et drøss med meningsmålinger viser at han er Sveriges neste statsminister, ligger han likevel an til å gjøre nok et elendig valg for «sossarna».

- Kanskje blir det valgseier og deres dårligste valg noensinne. Det er Socialdemokraternas paradoks, sier Bjereld, som sitter i styret til Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

- Sjarmløs, men hederlig Löfven vil ikke vinne for egen maskin, men fordi hans motstandere gjør det dårlig og hans allierte bra, forklarer Bjereld.

I valgkampen er han kritisert for famlende opptredener, og at han ikke har avklart hvilket regjeringsalternativ han går til valg på. Før katastrofevalget i 2010 forvirret partileder Sahlin velgerne ved først å lansere regjeringssamarbeid med Miljöpartiet, for deretter å hekte på Vänsterpartiet.

- Nå forsøker de annen strategi. I et helt år har Löfven sagt at har gjerne vil regjere med Miljøpartiet - og så får det være opp til valgresultatet å avgjøre om Folkepartiet, Centerpartiet eller Vänsterpartiet blir med. Det er nok en strategi som er godt egnet til å sikre regjeringsskifte, men dårlig til å sikre høy oppslutning om Socialdemokraterna, sier Bjereld.
Som statsminister og partileder for et svekket parti, vil han slites mellom å holde sin egen koallisjon samlet og jobben med å gjenreise eget parti. Löfven har ingen erfaring fra parlamentet og har aldri sittet i regjering før, påpeker valgforskeren.

I tillegg kan Löfven bli tvunget til å strekke ut ei hånd over midtstreken i Riksdagen, og samarbeide med partier som den siste perioden har ligget i den borgerlige folden.

- Han styrke er at han er en pragmatisk koallisjonsbygger. Han er ikke en karismatisk type og mangler Reinfeldts retoritiske evner, selv om han har blitt bedre. Men selv om han ikke er sjarmerende, har han noe hederlig over seg. Jeg tror han oppfattes som en hederlig person, sier Bjereld.