Forlatt av verden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson besøkte mandag den forhatte muren som israelerne har bygd i Abu Dis rett utenfor Jerusalem. Den palestinske tobarnsmoren Terry Boullata sto skuffet tilbake da den norske ministeren ble brakt videre til flyplassen i en skuddsikker Mercedes etter 15 minutters hektisk tilstedeværelse. Boullata har forståelse for politikeres travle hverdag. Men for henne og de andre palestinerne ble det igjen trøstende ord uten noen følelse av at det lå handlekraft bak. «Verden har forlatt oss,» var hennes nedslåtte oppsummering til Dagbladet.
  • For palestinere, som ønsker aktiv internasjonal handling mot byggingen av skammens mur, er en politisk snarvisitt en tung påminnelse om maktesløsheten de føler overfor israelske overgrep, og overfor det internasjonale samfunn. Hilde Frafjord Johnson hadde av forklarlige grunner for lite tid ved muren. Men det er kanskje for lett å glemme hvor sterkt inntrykk det kan gjøre på menneskene som står igjen og må leve med overgrepene. De vil så gjerne fortelle sine historier. I all håpløsheten tennes alltid et bitte lite håp når internasjonale politikere dukker opp og viser interesse for konflikten. Frafjord Johnson ga klar beskjed om at muren som reiser seg er ulovlig og i strid med internasjonal folkerett. Det er nettopp dette Boullata skal vitne om for domstolen i Haag om ei drøy uke, men Norge står på lista over land som mener det ikke er riktig å behandle saken i Haag-domstolen. Derfor tviler Boullata på Frafjord Johnsons ord.
  • Norges utviklingsminister skal likevel berømmes for at hun drar til Gaza og muren ved Abu Dis i ei tid da politikere ikke står i kø for å vise sin interesse eller sympati. Oslo-avtalen er ikke lenger noen knapphullsblomst slik det var da Bondevik hadde sin første regjering. Og som regjeringsmedlem fra Kristelig Folkeparti har Frafjord Johnson store velgergrupper i Norge som slett ikke liker at hun lytter til palestinernes problemer. For dem er israelerne Guds utvalgte folk uansett hvordan de oppfører seg. KrF-ministerens besøk slår fast at brudd på menneskerettighetene i Israel ikke handler om teologi, men om politikk.