Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forlatte sykehus ble til baser for Kadhafi-styrker

Satellittbilder viser hvordan Misrata forandret seg etter at Kadhafi-styrkene startet angrepene mot byen.

 FORLATT:  Bildet fra 4. mars (til venstre) viser hovedsykehuset i Misrata da aktiviteten var som normal. Neste bilde er fra 28. mars og viser hvordan sykehuset er forlatt, til tross for meldinger om svært mange sårede og drepte i byen. Foto: AAAS
FORLATT: Bildet fra 4. mars (til venstre) viser hovedsykehuset i Misrata da aktiviteten var som normal. Neste bilde er fra 28. mars og viser hvordan sykehuset er forlatt, til tross for meldinger om svært mange sårede og drepte i byen. Foto: AAAS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenfor sykehuset var det full aktivitet som vanlig 4. mars. Til tross for meldinger om flere skadde i byen, ser sykehuset helt forlatt ut på et satellittbilde tatt 28. mars.

Det er Det amerikanske senteret for fremming av forskning som på oppdrag fra Amnesty har sammenlignet satellittbilder tatt over Misrata 4. og 28. mars. Den libyske byen har vært åsted for svært harde kamper mellom opprørere og Kadhafi-styrker, og i dag ble det meldt at byen var i opprørernes kontroll.

Kadhafi-offensiven mot Misrata skal ifølge internasjonale medier ha startet i dagene rundt 5. mars. I løpet av måneden kom det stadig meldinger om mange sårede og drepte i byen, men bildet av byens største sykehus viser at det nærmest er forlatt i slutten av mars.

Uten strøm Bildet fra tidlig i mars viser normal aktivitet utenfor sykehuset - sammenlignet med Google Earth-bilder fra 2004 - mens det senere er helt tomt, både i gatene og på parkeringsplassen.

 KRAFTVERK:  Store deler av Misrata ble stående uten strøm etter at flere kraftverk, blant annet dette som var byens hovedkraftverk, ble bomet. Foto: AAAS
KRAFTVERK: Store deler av Misrata ble stående uten strøm etter at flere kraftverk, blant annet dette som var byens hovedkraftverk, ble bomet. Foto: AAAS Vis mer

- Dette harmoniserer godt med meldinger om at bygningen ble evakuert da kampene rykket nærmere, konkluderer rapporten.

Kort tid etter at Kadhafi-styrkene hadde rykket inn i området rundt hovedsykehuset, økte som bildene viser aktiviteten rundt andre sykehus i byen kraftig. Utenfor Al-Hekma-sykehuset viser bildene at det i slutten av måneden - på samme tid som bildet av det forlatte hovedsykehuset ble tatt - er unormalt høy aktivitet.

Samtidig slår rapporten fast at Kadhafi-styrker har brukt sykehusbygningene som baser under kampene i byen. Dette vises blant annet ved økt millitæraktivitet rundt forlatte sykehusbygg.

 MATMARKED:  Disse før og etter-bildene viser hvordan matmarkedet i byen er blitt offer for granatangrep. FOTO: AAAS.
MATMARKED: Disse før og etter-bildene viser hvordan matmarkedet i byen er blitt offer for granatangrep. FOTO: AAAS. Vis mer

Meldingene om at sykehusene i byen har drevet uten strøm den siste tiden, blir også bekreftet av bildene som viser at byens største kraftverk er blitt bombet sønder og sammen.

Bildene AAAS presenterer viser i det hele tatt hvordan storbyen er preget av krigshandlingene. Mens bildene fra tidlig i mars viser en by som er i ferd med å sette opp flere provosoriske forsvarsmekanismer rundt om på veiene - og særlig rundt sykehusene - er det ødeleggelsene som viser seg kraftigst i bildene fra 28. mars.

Rundt om i veiene er det flere kratere som ligger igjen etter granatangrep, og disse kan ikke stamme fra de alliertes bombetok, påpeker AAAS.

- Stor forskjell Bildene av millitære mål viser at det er et helt annet kaliber og en helt annen presisjon som har skapt kraterne der, enn det man ser inne i Misrata, fremhever AAAS.

 BOMBET:  Dette bildet fra Tripoli-gaten i Misrata viser tydelig hvordan granatangrepene har rammet byen. A-punktet viser vrakrester og ødelagte biler, mens B viser til svarte sår i asfalten som bekrefter granatangrep. FOTO: AAAS.
BOMBET: Dette bildet fra Tripoli-gaten i Misrata viser tydelig hvordan granatangrepene har rammet byen. A-punktet viser vrakrester og ødelagte biler, mens B viser til svarte sår i asfalten som bekrefter granatangrep. FOTO: AAAS. Vis mer

- Størrelsen på disse kraterne og deres ekstreme nærhet til identifiserbare millitære mål, skiller seg ut fra ødeleggelsene som observeres i byen og i havnen. Der stammer skadene fra våpen med mindre kaliber, og er ofte spredt rundt om i området uten noe klart mål, heter det i rapporten.

Hvor mange som er såret eller drept i kampene i byen, er ikke kjent. Men nettopp denne vilkårlige bombingen i bytett område, kan ha ført til store ødeleggelser, mener senterets eksperter.

- Når det gjelder flere av kraterne rundt om i byen, viser målinger at eksplosjonen kan ha rammet opp til 15 meters radius. Fordi fragmenter fra eksploderende granater når lenger enn selve eksplosjonen, strekker dødelighetsrisikoen seg lenger enn 15 meter, heter det i rapporten.

 PRESISJON:  Bombeangrepene mot millitære mål viser en helt annen presisjon enn de inne i byen, påpeker AAAS.
PRESISJON: Bombeangrepene mot millitære mål viser en helt annen presisjon enn de inne i byen, påpeker AAAS. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media