Forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet til 15. oktober

Vil også utrede muligheten for at politiet kan bære elektrosjokkvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og justisministeren skal klokka 11.30 i dag holde pressekonferanse om den omdiskuterte midlertidige bevæpningen av politiet, som ble igangsatt etter terrortrusselen mot Norge i fjor sommer.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skal orientere om bevæpningen som foreløpig skal vare til torsdag denne uka.

Justisministeren opplyser om at trusselvurderingen er den samme, og at den midlertidige bevæpningen forlenges til 15. oktober.

- Dette handler om trygghet, og fortsatt er det slik at politiet vil være ubevæpnet i en normal situasjon, sier Anundsen på pressekonferansen.

Frykter angrep av sympatisører i Norge PST-sjef Benedicte Bjørnland redegjorde også for bakgrunnen til trusselvurderingen som førte til den midlertidige bevæpningen.

- Høsten 2014 kom IS med eksplisitte oppfordringer om å gjenommføre hevnaksjoner mot USA og deres samarbeidspartnere. Vi har vært en del av den koalisjonen, og vår vurdering er at IS- og Al Qaida-tilhengere i Norge kan være tilbøyelig å angripe Norge. De har ikke nødvendigvis erfaring som fremmedkrigere, men støtter og sympatisere seg med IS, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland om bakgrunnen for trusselvurderingen som førte til den midlertidige bevæpningen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyste videre at den midlertidige bevæpningen opprettholdes, men med nye retningslinjer.

- De vil i hovedsak være den samme, men vi vil lete etter oppdrag der vi ikke vil være bevæpnet, sier han.

Videre fortalte han at de ber Politihøgskolen utrede muligogså kan bære elektrosjokkvåpen. Han opplyser at omkring 5800 tjenestemenn i Norge nå er bevæpnet.

- Det er politimesteren som i siste instans tar risikovurderingen for når bevæpning er nødvendig, sier justisminister Anders Anundsen.

Både Anundsen og politidirektør Humlegård opplyser at de er for ubevæpnet politi i Norge.

Ba selv om å bevæpnes Den midlertidige bevæpningen av politiet startet i november i fjor, i kjølvannet av PSTs trusselvurdering for Norge. Det var politiet selv som ba om å bli bevæpnet.

LES OGSÅ: Her er historien om dramaet som utløste riksalarm i sommer-Norge.

- Etter en helhetsvurdering har vi kommet fram til at politiet trenger et ekstra verktøy for å møte denne nye trusselen. Derfor ber vi om samtykke til at uniformert mannskap i vakt- og beredskapstjeneste bevæpnes med pistol inntil videre, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård 21. november.

I slutten av juli ble det klart at politiet skulle fortsette å gå med våpen fram til 20. august.

24. JULI I FJOR: Politiet ba justisdepartementet om midlertidig bevæpning etter at terrortrusselen mot landet ble skjerpet i fjor sommer. Her fra under terrortrussel-dagene.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
24. JULI I FJOR: Politiet ba justisdepartementet om midlertidig bevæpning etter at terrortrusselen mot landet ble skjerpet i fjor sommer. Her fra under terrortrussel-dagene.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Den midlertidige bevæpningen har vært svært omdiskutert siden den ble foreslått sensommeren i fjor. Ap ville ikke ha bevæpning av politiet. Hadia Tajik mente det ville ødelegge den norske kulturen.

- Ikke det naturlige Seinest forrige uke skrev Kaare Songstad, beredskapsdirektøren i Politidirektoratet, i Dagbladet at han mener bevæpningen er helt nødvendig.

Samtidig mener generalløytnant Robert Mood, ni måneder etter tiltaket trådte i kraft, at bevæpning er en dårlig idé.

- Bruk av våpen er siste utvei, ikke det naturlige førstevalg, skriver han.

Den siste uka har Anundsen annonsert at han endrer instruksen om bevæpning av politiet, slik at politimesterne nå skal rapportere inn vådeskudd - noe det ikke har vært praksis for før. Endringen skjer etter en vådeskuddepisode.
 
Politiet skal nå til enhver tid skal ha ei patron i kammeret, og ha våpenet klart til bruk slik at det kan avfyres uten at man må ta ladegrep.

Tre episoder Foranledningen til regelendringen er en episode i Kristiansand i april. En politimann pekte pistolen mot et speil, og våpenet gikk av. Kula gikk igjennom to vegger før den stanset.

Til sammen tre episoder med vådeskudd er kjent etter at instruksen om midlertidig bevæpning ble innført: Hendelsen i Kristiansand; skuddet som gikk av i forrige måned da en mann hoppet over skranken på politihuset i Stavanger og avfyrte en tjenestemanns pistol i hylsteret; og en hendelse på Lillestrøm politistasjon i juni, har Dagbladet tidligere skrevet.

LES OGSÅ: PST: Sannsynlig at terrorister vil prøve å angripe Norge det neste året.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram