Forlenger forbud mot store arrangementer

Festivalsommeren er avlyst.

SOMMEREN 2020: Kulturminister Abid Raja forlenger forbudet mot større arrangementer. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulturminister Abid Raja kalte lørdag inn til pressekonferanse for å avklare regler for store arrangementer i sommer.

Arrangører har bedt om en rask avklaring på hva som vil skje videre.

- Jeg har hatt et møte med festivalarrangørene som vil ha avklaring før 30. april. Det skal vi følge, sier Raja på pressekonferansen.

Han påpeker at regjeringa må følge råd fra helsemyndighetene, som nå har kommet med en delvis konklusjon.

- Helserådene fra FHI og Helsedirektoratet er delt i to. Nå er det forbud mot arrangementer fram til 15. juni. Det forbudet forlenges til 1. september for arrangementer som samler flere enn 500 deltakere. Det betyr ikke at det er tillatt med arrangementer med 0-500 deltakere etter 15. juni. Denne avgjørelsen kommer på torsdag, sier Raja.

Avventer til torsdag

Han trekker fram Norway Cup og Øyafestivalen som arrangementer som må utsettes, og sier han er bekymra for økonomien til frilansere og selvstendig næringsdrivende.

- Jeg skjønner at det er utfordrende å vente på svar. Nå har Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet bedt om mer tid for å kunne ta en godt faglig forankret beslutning for de mindre arrangementene for sommeren.

- Det er med tungt hjerte vi nå må meddele at det ikke blir noen Øyafestival i 2020, melder festivalen på sin nettside.

- Dette er en tung dag, skriver daglig leder Tonje Kaada.

Hun sier til Dagbladet at forbudet ikke kommer som noen overraskelse. De har etterspurt langsiktige bestemmelser over tid og hun sier at det dermed er blandede følelser i dag.

- Det er så klart veldig tungt å avlyse, men vi er lettet over å få beskjeden så vi kan brette opp ermene å planlegge for Øyafestivalen 2021, sier hun.

Øya-sjefen understreker at de støtter myndighetenes avgjørelse om at sikkerhet og helse må komme først.

Økonomisk tap

Kaada sier at det for tidlig å si hva det økonomiske tapet blir, men påpeker at festivalen omsetter for nærmere 100 millioner årlig og at dette får konsekvenser for artister og leverandører.

Nå jobber de for at Øyafestivalen 11.-14. august 2021 skal bli den beste utgaven av festivalen noensinne. Alle som har kjøpt billetter til Øyafestivalen 2020 vil få mulighet til å få refundert disse, eller å overføre billetter til Øyafestivalen 2021.

Se vår oversikt over corona-tallene

Ifølge Kaada var det ikke aktuelt å tilrettelegge for at festivalen kan gå som planlagt med færre personer.

- Det hadde vært vanskelig å gjennomføre. Vi har også internasjonale artister som det blir problemer for. Samtidig tar vi rådene fra helsemyndighetene på alvor. Nå jobber vi inn mot 2021. Men først blir det en ufrivillig lang sommerferie.

Flere avlyser

Også Stavernfestivalen og Vinjerock er avlyst.

- Dette er en tung situasjon for alle som lever av å lage opplevelser for andre, også for Vinjerock. Nå er vi i tankeboksen for å finne ut hvordan vi kan bringe Vinjerock til deg på andre måter, skriver festivalen på sin nettside.

Stavernfestivalen skal komme med en løsning for alle billettkjøperne innen 29. mai.

- Det er selvfølgelig leit, men i dagens situasjon er en avlysning det eneste ansvarlige å gjøre. Nå er det helse som er viktigst, sier daglig leder Ole Christian Mørk i Stavernfestivalen.

Festivalen skulle arrangeres 9.-11. juli på Larvik Golf Arena.

- For alle involverte i festivalen har det vært krevende ikke å vite hva man har å forholde seg til. Jeg tror mange nå føler på en lettelse, selv om vi har krysset fingrene helt til det siste, sier Mørk.

Stort inntektstap
Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at de er glade for at kulturministeren varsler en forlenget og forbedret kompensasjonsordning for kulturlivet og frivilligheten i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

- Den gamle ordningen har gått ut på dato – bokstavelig talt. En ny ordning må bli betydelig mer treffsikker sier han.

Virkes estimater tyder på et inntektstap for kulturnæringen i perioden fra 1. mai til 1. september på opp mot 3 milliarder kroner.

- Virke forventer at regjeringen raskt kommer med en ordning som dekker hele verdikjeden i kulturlivet, inkludert en styrking av filmfondet og nødvendige tiltak for frivilligheten. Dette er avgjørende om kulturlivet og frivilligheten skal være livskraftig etter korona, sier Kristensen.

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, sier det nå er viktig at de seriøse bedriftene med egne faste ansatte kan fortsette etter forbudet. De ber derfor myndigheten om å utvide retten til permittering i inntil 52 uker.

- Bransjen er avhengig av inntekter fra større arrangement i løpet av sommerhalvåret og blir hardt rammet av et slikt forbud, sier Nord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer