Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forlenger husarresten

Nobelprisvinner og fredsforkjemper Aung San Suu Kyi må sitte et år til i husarrest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det bestemte militærjuntaen i Myanmar (tidligere Burma) i helga. En talsmann for Suu Kyi sier at de har blitt holdt i uvitenhet om avgjørelsen, men at de ikke er overrrasket.

Hele verden

Representanter for millitærregjeringen skal ha oppsøkt fredsforkjemperen i hennes hjem i hovedstaden Yangon for å lese opp erklæringen om beslutningen. Den kommer akkurat et år etter at hun mottok den forrige beskjeden om husarrest.

- Hele verden har krevet Suu Kyis løslatelse, men regjeringen har notorisk avvist enhver henvendelse, sier en talsmann for Suu Kyis parti til BBC.

60-årige Suu Kyi har tilbrakt 10 av de siste åra enten i fengsel eller husarrest. Partiet hennes vant en overlegen seier ved landets første flerpartivalg i 1990. Men landets millitærjunta nektet å godkjenne resultatet og arresterte i stedet Suu Kyi.

Nektet visum

Året etter, i 1991, fikk hun Nobels Fredspris for sin utrettelige kamp for demokrati i hjemlandet. Prisen ble mottatt i Oslo av fredsprisvinnerens familie, ektemannen Michael Aris og sønnene Kim og Alexander Aris. 

Da ektemannen Aris døde i England i 1999 var det uten kona ved sin side. Ektemannen ble nektet visum til Myanmar, og Suu Kyi ville ikke forlate landet av frykt for å ikke få komme tilbake til landet.

INNESTENGT: 60-årige Suu Kyi har tilbrakt 10 av de siste åra enten i fengsel eller husarrest. Da ektemannen døde i 1999 var det uten kona ved sin side.
INNESTENGT: 60-årige Suu Kyi har tilbrakt 10 av de siste åra enten i fengsel eller husarrest. Da ektemannen døde i 1999 var det uten kona ved sin side. Vis mer

Opposisjonslederen festet ikke lit til myndighetenes forsikringer om at hun ville få innreisetillatelse.

Fredsprisvinneren ble nylig kåret til en av verdens 100 mektigste kvinner. Her kom hun på en sterk 15. plass.

FREDSPRISVINNER:</B> Da Aung San Suu Kyi fikk fredsprisen i Oslo i 1999 var det sønnene hennes som tok imot prisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!