Forlenger ikke mappefristen

Justisminister Odd Einar Dørum vil at flest mulig søker om innsyn i mappa si hos Overvåkingspolitiet. Men det må skje før fristens utløp nyttårsaften. Han akter ikke å forlenge fristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjør Dørum klart overfor Dagbladet gjennom sin statssekretær Jørn Holme.

Holme viser til at den midlertidige loven om innsyn som Stortinget vedtok for over tre år siden, faller bort av seg selv ved fristens utløp 31.12.

- Vi kan ikke se at det er noen grunn til å forlenge loven. Det er et svært apparat å holde det i gang, medlemmene av Innsynsutvalget ønsker å gå av.

Stor økning

Holme viser til at etter at fristen er utgått, vil være mulig å klage til Stortingets EOS-utvalg. Da kan klagere få klarlagt om de er utsatt for irregulær overvåking, men vil ikke få innsyn i sin egen mappe.

Etter at Dagbladet skrev om mappene og søknadsfristen, har antall søknader om innsyn eksplodert. Men Holme sier dette ikke er grunn god nok til forlenging.

- Det vil alltid være slik når en frist nærmer seg, sier Holme.

- Hvorfor ikke da like godt fjerne en formell frist og ta initiativ til en lovendring?

- Vi har vurdert det, men har kommet til at en del praktiske argumenter taler mot det.

Dørum oppfordrer nå dem som er urolige for at de kan ha blitt ulovlig overvåket, til å sende inn en søknad før fristen går ut.

Lite sjenerøst

Ap-veteran Ronald Bye er rystet over statssekretærens begrunnelse for hvorfor Justisdepartementets ledelse ikke ønsker å forlenge innsynslovens gyldighet.

- Det er helt meningsløst å peke på praktiske problemer i en så alvorlig sak. Vi snakker om å rette opp feil som er begått i demokratiets navn. Det vitner om lite sjenerøsitet i forhold til en skamplett i nyere norsk historie.

- En setter ikke tidsfrister når en ønsker å rydde opp i gamle synder, sier Bye.

Den tidligere Ap-toppen har gjennom flere bøker tatt et kraftig oppgjør med sin egen og Ap's rolle når det gjaldt overvåking av politiske motstandere. I 15 år har han bidratt til å kaste lys over saken.

- En skal lete lenge for å finne tungtveiende grunner til ikke å forlenge innsynslovens gyldighet, sier Bye.