Forlenger nasjonale tiltak til januar

Regjeringen forlenger de nasjonale tiltakene til andre halvdel av januar.

VIDEREFØRES: Helseminister Bent Høie opplyste på dagens pressekonferanse at regjeringen har besluttet å beholde de nasjonale corona-tiltakene til andre halvdel av januar. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 132 -21
døde 522 +1
påvist smittet 96 200 000+605.6K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Regjeringen beholder de nasjonale corona-tiltakene til andre halvdel av januar.

- I tida framover skal kommunene forberede vaksinering. Vi kan ikke belaste dem mer enn nødvendig, sier helseminister Bent Høie, under pressekonferansen tirsdag.

Helsedirektoratet har blant annet kjøpt inn 11,4 millioner sprøyter og 14 millioner sprøytespisser, som man begynner å sende ut tirsdag. Distribusjon av vaksineutstyr starter nord i landet og leverandøren jobber seg sørover de neste to ukene. Før nyttår vil alle kommuner få levert nok utstyr til at de kan starte vaksinering så snart de første vaksinene kommer.

I tillegg til sprøyter og sprøytespisser sendes spritservietter til desinfisering av huden, bomullsdotter, plaster og avfallsbokser til brukte sprøytespisser.

Ifølge NRK kan den første coronavaksinen kan bli godtatt for bruk i EU og Norge ei uke tidligere enn planlagt. Dermed kan første vaksinering gjennomføres allerede julaften.

Endrer karanteneregler

Justisminister Monica Mæland sier det har vært stort fokus på å begrense innreisesmitte.

- Vi er nødt til å fortsette ordningen med karantene også i førjula, men gjorde noen endringer i forskriften i helga, sier hun under pressekonferansen tirdag.

Endringene gjelder ikke hvem som skal i karantene, men hvor karantenen skal gjennomføres etter innreise. Personer som har sitt hjem i Norge, kan tilbringe karantenetida i hjemmet. Ektefeller som bor i hvert sitt land, kan også ha karantene i hjemmet til den norskboende.

- Det er viktig å følge reglene og unngå nærkontakt med personer man ikke bor sammen med, sier Mæland.

KJENNETEGN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har gode råd til deg som sliter med «juleallergi» og forklarer hvilke symptomer du bør være var på. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Fremdeles ustabilt

Høie sier at tiltakene nå begynner å virke, men påpeker at nedgangen har stoppet opp den siste tida.

- Situasjonen er fremdeles ustabil og kan endre seg raskt. I jula kommer noen hjem fra utlandet eller andre kommuner. Andre feirer jul utenlands og kommer så tilbake til Norge. Det øker risikoen for en ny smittebølge, sier Høie.

Den siste tida har det ifølge helseministeren dukket opp historier om folk som ikke tester seg for å slippe å feire jul alene, eller arbeidsgivere som jukser med flybilletter for å unngå karantene. Kontrollene er økt på grunn av dette, og flere arbeidsplasser må være forberedt på å få besøk av Arbeidstilsynet i tida framover.

- Vi må unngå at smitten øker på nytt, og alle bør i størst mulig grad holde seg hjemme i ukene framover, sier Høie, og understreker regelen om ti dagers innreisekarantene.

VAKSINERING: Ifølge NRK kan den første coronavaksinen kan bli godtatt for bruk i EU og Norge ei uke tidligere enn planlagt. Dermed kan første vaksinering gjennomføres allerede julaften. Foto: AP / NTB Vis mer

- Ingen merkbar nedgang

Avdelingsdirektør hos FHI, Line Wold, sier smittetallene for uke 50 så langt ser ut til å bli omtrent like som i uke 49. Altså at det ingen merkbar nedgang.

- Det er stor variasjon mellom kommuner, men også bydeler. I aldersgruppa 20-39 år er smitten høyest. I sum betyr dette smittesituasjonen at vi ikke kan senke skuldrene, sier Wold, og legger til at det ikke er utenkelig med en økning i smittesituasjonen etter jul.

Ny mutasjon

Det er meldt om en ny virusmutasjon i Storbritannia. Wold sier at det også undersøkes om liknende mutasjoner er å finne i Norge.

- Vi har så langt ikke sett disse virusvariantene i Norge. Vi ser heller ikke at de får betydning for vaksinens effekt, sier Wold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer