FIKK MEDHOLD:  Politiadvokat Thomas Kraglund fikk rettens medhold om lukkede dører. Foto: Ådne Husby Sandnes/Dagbladet.
FIKK MEDHOLD: Politiadvokat Thomas Kraglund fikk rettens medhold om lukkede dører. Foto: Ådne Husby Sandnes/Dagbladet.Vis mer

Forlenget fengsling for lukkede dører i Kristin-saken

16 år i dag siden Kristin Juel Johannessen ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter krav fra politiadvokat Thomas Kraglund valgte Larvik tingrett  å lukke dagens fengslingsmøte, der den 38 år gamle mannen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen ble framstilt for forlenget varetektsfengsling.

Denne begjæringen tok retten ved sorenskriver Siri Vigmostad til følge.

Politiet ved Vestfold politidistrikt ber om at den siktede blir varetektsfengslet i nye fire uker, med brev- og besøksforbud, samt medieforbud. Den siktede har sittet fengslet siden 10. juli, og fengslingen går ut nå på fredag. Avgjørelsen på om det blir refengsling av siktede, faller i ettermiddag.

Hensyn til etterforskningen - Med hensyn til etterforskningen valgte vi å begjære lukkede dører. Vi mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse, og i tillegg anførte vi at det vil medføre utrygghet at den siktede går fritt ute i samfunnet, sier Kraglund til Dagbladet.

Han opplyser at en etterforskningsgruppe på 10 stykker arbeider med saken. I går ble det holdt nye avhør av siktede, og i tillegg er det holdt en rekke avhør av vitner den siste tiden.

 - Vi gjennomgår nå data- og lagringsmateriale fra beslaget gjort i huset til siktede. Dette har siktede gitt oss tilgang til. Dette er tidkrevende og omfattende arbeid, sier Kraglund, som tar sikte på å holde 38-åringen fengslet fram til saken eventuelt går for retten.

Han håper å sende inn begjæring om gjenåpning av saken til Statsadvokaten i september. Saken vil så sendes videre til Riksadvokaten, som vil vurdere om saken egner seg for å bli sendt til Gjenopptakelseskommisjonen.

Motsetter seg fengsling Den siktedes forsvarer, Søren Hellenes, sier til Dagbladet at hans klient motsetter seg varetektsfengsling og stiller uforstående til DNA-beviset. Hans klient erkjenner ikke straffskyld.

- Min klient synes denne prosessen er kjempetung. Selv om han ble frifunnet, har saken hengt over ham, sier Hellenes.

Fram mot en eventuell rettssak arbeider han nå med å motbevise DNA-beviset.

- Vi arbeider med to ting. Det første er måten DNA-beviset ble innhentet på, i forbindelse med en annen straffesak. Det andre er at DNA-beviser er sensitive, og vi vil se på om det er oppbevart på riktig måte i alle disse årene, sier Hellenes.

Forsvareren opplyser at den siktede ikke vil kommentere de beslag politiet har gjort i huset hans, eller hendelser han har blitt avhørt under den forrige etterforskningen.

- Forrige gang han var siktet ble han avhørt i dagevis. Detter lenge siden, og han klarer ikke huske alt som skjedde den gangen. Det er ikke mulig, sier Hellenes.

Tungt for familien Det er i dag 16 år på dagen siden drapet på Kirstin.

Bistandsadvokat for de etterlatte, Astri Aas-Hansen, var tilstede. Hun sier til Dagbladet at det oppleves som tungt for foreldrene at møtet ble holdt i dag, 5. august, datoen for da drapet skjedde i 1999.

- Fengslingen går ikke ut før på fredag, så møtet kunne vært holdt enn annen dag denne uken, sier Aas-Hansen, som opplyser om at familien håper på den siktede blir holdt fengslet fram til saken eventuelt kommer opp for retten.

Hele møtet Politiadvokat i Vestfold politidistrikt Thomas Kraglund fremmet begjæring om at hele møtet skulle gå for lukkede dører, uten at media fikk delta med referatforbud. Først var det snakk om å holde halve møtet lukket.

Sorenskriver Siri Vigmostad åpnet fengslingsmøtet ved å ta opp om møtet skulle gå for lukkede dører. Hun informerte om at siktede satt i et annet rom i påvente av behandling for lukkede dører.

Kraglund begjærte så at hele møtet skulle holdes lukket, denne begjæringen tok retten til følge.

Beviset Første gang 38-åringen ble siktet i saken var 12. mai 2000. Da var han 23 år gammel. I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel for drapet. Året etter ble han frikjent før saken kom opp i lagmannsretten, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.

Politiet knytter nå den siktede til drapet gjennom DNA som er hentet ut av biologisk materiale som ble funnet på fingerneglene til den tolv år gamle jenta.

I kjølvannet av det tilsynelatende gjennombruddet i saken, har politiet fått inn flere nye tips fra publikum. Det er også holdt flere avhør og gjort undersøkelser i datamaterialet til den siktede, ifølge NTB.