Forlenget frist i Kosovo

Jugoslavias president Slobodan Milosevic har gått med på å utvide fristen for å få gislene i Kosovo løslatt, men tiden holder på å renne ut, sa utenriksminister Knut Vollebæk etter sitt møte med Jugoslavias president mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ba om en utsettelse av fristen, og Milosevic lovet meg det. Men det er en kort tidsfrist vi snakker om, sa Vollebæk, som ikke ville gå i detaljer.

Vollebæk var tilfreds med at serberne viser tilbakeholdenhet, og presset på UCK-geriljaen øker nå fra time til time.

Vollebæk ville ikke si om forlengelsen gjelder dager eller timer, men UCK vet nå at oppmerksomheten fra det internasjonale samfunn i større og større grad rettes mot geriljaen.

- Jeg oppfordret Milosevic til å vise tilbakeholdenhet i gisselsaken, og ba ham om å samarbeide med OSSE-styrken i Kosovo, KVM. Nå må UCK også vise samarbeidsvilje og sette gislene fri snarest mulig, sa Vollebæk.

Jugoslaviske stridsvogner skjøt mot geriljastillinger og mobiliserte soldater og militært materiell over hele Kosovo lørdag, dagen etter at de åtte soldatene var tatt til fange. Men hæren trakk seg tilbake søndag for at samtalene om en løslatelse skulle kunne fortsette.

En eksil-talsmann for geriljaen sa mandag at geriljaen planlegger å sette fri noen av de åtte fangene. Det vil trolig skje mandag eller tirsdag, sa Bardhyl Mahmuti, som er talsmann for UCK-geriljaen i Europa.

- Vi venter at serberne så setter fri en del albanere. Hvis de gjør det, vil vi løslate flere, sa Mahmuti på en pressekonferanse i Geneve. Han sa at minst 2.100 kosovoalbanere holdes som fanger av serbiske myndigheter, mens 900 andre er savnet. Han benektet at de åtte jugoslaviske fangene er å anse som gisler. De er krigsfanger, sa han.