17 DREPT: 
Helikopter frakter mannskap og materiell til søk etterdet havarerte fllyet.
Foto: Sørvoll, Nordlys / SCANPIX
17 DREPT: Helikopter frakter mannskap og materiell til søk etterdet havarerte fllyet. Foto: Sørvoll, Nordlys / SCANPIXVis mer

Forlik for to etter Grytøya-ulykken

De øvrige saksøkerne avviser forliket og stiller i retten etter flyulykken i 1972.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av de pårørende etter flyulykken på Grytøya i Troms i 1972 har inngått forlik med staten, mens de øvrige saksøkerne avviser forliket og stiller i Trondenes tingrett 19. januar.

Regjeringsadvokat Thomas Naalsund opplyser til ABC Nyheter at forliket går ut på at de to frafaller kravet mot at staten dekker alle omkostninger de har hatt i forbindelse med søksmålet.

Han understreker at forliket ikke innebærer at staten påtar seg noen form for skyld for ulykken, der alle de 17 om bord omkom.

De to som nå har inngått forlik, er pårørende etter besetningsmedlemmene. De etterlatte etter passasjerene opprettholder sitt krav mot staten. Flyet var militært, og de fleste passasjerene var unge vernepliktige som skulle på permisjon.

Flyet som havarerte på Grytøya, var en Twin Otter som inntil da aldri hadde vært involvert i noen alvorlige ulykker i Norge og ble ansett som verdens sikreste fly.

Ved obduksjonen ble det imidlertid påvist at flygeren hadde høy promille da flyet gikk rett i en fjellvegg. Selv om dette ble kjent en tid etter ulykken, var det først da en rapport ble frigjort i 2005 at de etterlatte fikk rede på at flygerens overordnede var kjent med hans alkoholproblemer og at annenflygeren ikke var kompetent til å overta. Likevel fikk flyet ta av.

Dette er grunnlaget for søksmålet som saksøkerne mener ikke kan avvises for foreldelse på grunn av hemmeligholdet rundt rapporten om ulykken helt fram til 2005.

(NTB)

TRAFF FJELLVEGGEN: 
Arkivbilde av vrakrester fra et Twin Otter-fly som styrtet på Grytøya i Troms 11. juli 1972. 17 mennesker omkom, blant dem flere barn. 
I den øverste sirkelen sees vrakrester der flyet traff fjellveggen, og nederst på bildet sees vrakrester som ligger i en kløft 200 meter nede i fjellveggen. 
Nå har det kommet frem at flyet ble ført av en alkoholpåvirket kaptein.
Arkivfoto: SCANPIX
TRAFF FJELLVEGGEN: Arkivbilde av vrakrester fra et Twin Otter-fly som styrtet på Grytøya i Troms 11. juli 1972. 17 mennesker omkom, blant dem flere barn. I den øverste sirkelen sees vrakrester der flyet traff fjellveggen, og nederst på bildet sees vrakrester som ligger i en kløft 200 meter nede i fjellveggen. Nå har det kommet frem at flyet ble ført av en alkoholpåvirket kaptein. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer