NY AVTALE Hellas' finansminister Evangelos Venizelos sier Hellas' økonomiske overlevelse det kommende året, er avhengig av den nye avtalen Foto: Alkis Konstantinidis
NY AVTALE Hellas' finansminister Evangelos Venizelos sier Hellas' økonomiske overlevelse det kommende året, er avhengig av den nye avtalen Foto: Alkis KonstantinidisVis mer

Forlik om ny sparepakke på plass i Hellas

Rakk å få avtalen på plass før eurolandenes finansministermøte i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiene i den greske regjeringskoalisjonen har de siste dagene vært i harde forhandlinger om sparetiltakene.

Målet har vært å få avtalen på plass før eurolandenes finansministermøte torsdag kveld.

Dro uten avtale Finansminister Evangelos Venizelos dro i dag morges til Brussel uten en ferdig avtale, etter forhandlinger hele natten. Det sensitive spørsmålet om pensjonskutt var enda ikke avgjort, skriver Reuters.

Men etter videre forhandlinger på torsdag, kunne offisielle kilder fortelle at en avtale er i boks.

- Jeg fikk en telefon fra den greske statsministeren om at en avtale er i boks, og godkjent av de store partiene, fortalte den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi på en pressekonferanse i Frankfurt.

Euroen styrket Den nye sparepakken er et vilkår for at Hellas' kreditorer EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) skal gå med på å utbetale ferske krisemidler til det gjeldstyngede landet, skriver NTB.

Euroen og europeiske aksjer er styrket etter at nyheten om at det er gjort et gjennombrudd i forhandlingene kom.

- Økonomisk overlevelse for Hellas det kommende året, er avhengig av den nye avtalen, sier finansminister Venizelos.

Streiker Hellas' to største fagforeninger varsler en 48-timers streik fredag og lørdag mot reformene de politiske partiene nå er enige om.

- Tiltakene skaper elendighet for ungdommen, arbeidsløse og pensjonister. Vi godtar det ikke, sier generalsekretær i Adedy union Ilias Iliopoulos til Reuters.