Forlikenes mulige verdi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fredag ble regjeringspartiene enige med Kristelig Folkeparti og Venstre om et eldreforlik. Høyre og Fremskrittspartiet valgte å stå utenfor, men viljeserklæringen om å satse mer på eldreomsorgen omfatter likevel så mange partier på Stortinget at det sannsynligvis vil forplikte ut over en valgperiode. Historien er full av forlik på tvers av blokkene. Skattereformen av 1992 er et godt eksempel. Selv om det har vært flikking på satser og strukturer, har hovedelementene ligget fast i over 15 år. Barnehageforliket mellom alle opposisjonspartiene i forrige periode satte i det minste fart i prosessen som snart ender med full barnehagedekning. Pensjonsforliket fra i vinter har samlet tilstrekkelig støtte bak prinsippene for en ny pensjonsordning. Mye skal skje før disse blir endret av en eventuell ny regjering.

Og så har vi forhåpningene om et klimaforlik mellom regjeringspartiene og Høyre, Venstre og KrF. Begge parter håper det skal være mulig. Også miljøbevegelsen. En forhandlingsløsning må nødvendigvis bli djervere enn det regjeringen la opp til i sin klimamelding. Dessuten viser ny klimaforskning at det kreves tøffere tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer