- Forliset kunne vært unngått

Jarle Andhøy mener at hans tre forulykkede kamerater kunne vært i live i dag om «Berserk» ikke hadde vært tvunget til å forlate en trygg havn.

ANKET: Jarle Andhøy var onsdag i retten igjen, da ankesaken startet i Tromsø. Foto: Henning Lillegård
ANKET: Jarle Andhøy var onsdag i retten igjen, da ankesaken startet i Tromsø. Foto: Henning LillegårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Det sier seg selv at denne tragedien kunne vært unngått. Polarmyndighetene hadde nemlig så mye fokus på ulovligheter at de utelot å tenke på sikkerheten til de tre gutta som nå er borte, sier Andhøy til Dagbladet.

Eventyreren nekter å betale et forelegg for å ha dratt på tur til Antarktis uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt.

Målet med turen var å finne ut hva som har skjedd med hans tre savnede kamerater, Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).

Fikk ikke kontakt 22. februar i 2011 ble det plukket opp et nødpeilesignal fra «Berserk» i Sørishavet.  Ingen lyktes å få kontakt med båten etter signalet ble utløst, og det ble satt i gang en stor leteaksjon. Båten og de tre som var ombord er aldri funnet.

Andhøy ble først ilagt en bot på 40 000 kroner. Denne økte Nord-Troms tingrett i juni i år til 45 000.

Eventyreren anket, og onsdag startet den nye rettsrunden i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

- For meg handler ikke dette om straffesaken mot meg. Dette handler derimot om å få ut mest mulig informasjon om hva som har skjedd rundt forliset, sier Andhøy.

Helt siden den fatale februardagen i 2011 har Andhøy forsøkt å finne svar på hvorfor hans tre kamerater på Berserk forlot en trygg havn like før en varslet orkan.

Havnen befinner seg like ved Scott-basen, som drives av New Zealand. Seilbåten forliste i Rosshavet under et døgn seinere.

- Ble løyet til Under sommerens rettsak i Nord-Troms tingrett var Andhøy ikledd cowboy-hatt og pilotbriller. Denne gang er han mer beskjedent antrukket, i skjorte og mørk bukse. Fra vitneboksen er han imidlertid minst like offensiv.

- Vi blir løyet til, sier Andhøy.

Han mener at både norske, newzealandske og amerikanske polarmyndigheter hadde tett dialog om Berserk i tiden før båten forsvant. Men at denne kommunikasjonen dreide seg om Berserks ulovligheter og at båten hadde ankret opp i et vernet område - og ikke om sikkerheten til mannskapet. Ifølge Andhøy var det personell fra den newzealandske marinen og Scott-basen som hadde kontakten med Berserk.
 
- All korrespondanse som nå er bragt inn i straffesaken fra perioden før og etter forliset viser tydelig at Berserk var uønsket i området. Dersom polarmyndighetene i Norge og New Zealand hadde hatt et reelt primærfokus på sikkerhet, og brukt like mye energi på ekspedisjonens sikkerhet som på overvåkning og fokuset på ulovlighet, så kunne tragedien vært unngått. Derfor er det viktig å vite hva norske polarmyndigheter kommuniserte med newzealandske polarmyndigheter og hva som var deres strategi forut for forliset. Hva var deres fokus da «Berserk» henvendte seg til dem - 20 timer før en varslet orkan? Polarmyndighetene har til nå bare tåkelagt denne informasjonen.

Andhøy mener at Berserks nødsignaler ble manuelt aktivisert syv nautiske mil fra den trygge havnen ved Scott-basen.

Tilbakeviser påstandene Han drar en parallell:

- Hvis du sitter i en vinterhytte på høyfjellet før stormen og koker kakao foran peisen, kan du selv velge om du vil gi folk en varm velkomst eller lukke døra. Dersom du etter daglige samtaler med polarinstituttet med fokus på at det er en ulovlig ekspedisjon som står utenfor, og innehar en strategi om å holde døra stengt får du en særdeles ekkel bismak av den kakaoen når du får vite at de som banket på døra ligger døde hundre meter fra hytta di. Da er det for seint å spørre om gutta hadde forsikring.

Direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt tilbakeviser Andhøys påstander.

- Vi har ikke gjort noe som berører denne siden av saken, og sitter ikke på informasjon eller har hatt kommunikasjon som viser at vi har gjort noe som kunne hatt påvirkning på det tragiske utfallet.