FORLOT FESTEN: Det er ved dette hotellet i Farsund to av episodene skal ha skjedd. Foto: Theis Roksvåg Pedersen/Farsunds Avis
FORLOT FESTEN: Det er ved dette hotellet i Farsund to av episodene skal ha skjedd. Foto: Theis Roksvåg Pedersen/Farsunds AvisVis mer

- Forlot festen på grunn av hans dårlige oppførsel

Frp-kollega Peter Svendsen var tilstede under et av de påståtte overgrepene av Beate Helland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange skal ha reagert på stortingspolitikerens oppførsel under en sosial sammenkomst på hans hotellrom etter middagen under et valgkampkurs på Farsund Fjordhotell 9. mai i 2009.

Stortingspolitikeren skal under nachspielet ha ytret ønske om å ha sex med bystyrepolitiker Beate Helland der og da - samtidig som mellom åtte og ti andre personer var der.

Dette kommer i fram i en en mail datert 2. april sendt fra Helland til Frp sentralt ved daværende generalsekretær Erland Vestli og fylkesleder Tor S. Utsogn.

- Var ikke komfortabel med det Episoden skjedde rundt fire måneder etter det Helland omtaler som det første overgrepet, da han ifølge Helland sjenket så mye alkohol til henne at hun til slutt ikke var i stand til å motsette seg sex.

- Hans oppførsel på det nachspielet var såpass dårlig at jeg valgte å forlate festen, sier Peter Svendsen, som var en av Frp-erne som var tilstede under nachspielet der stortingspolitikeren skal ha trakassert Helland.

Da han så hvordan Helland reagerte, sa han «Det er lov å si nei», noe han sier at hun gjorde.

- Hellands kroppsspråk og væremåte viste tydelig at hun ikke var komfortabel med det som skjedde, sier Svendsen til Dagbladet.

Vil ikke kommentere Ifølge Helland skal fylkesleder Christian Eikeland ha vært tilstede og ledd av oppførselen.

- Det jeg har å si, skal jeg si til politiet. Så lenge du ikke jobber i politiet, kommer jeg ikke til å si noen ting om denne saken, sier Eikeland til Dagbladet.

- Men du bekrefter at du var tilstede?

- Ettersom dette har blitt en politisak, forholder jeg meg til politiet. Jeg kommer ikke til å si noen ting om denne saken i media, sier Eikeland videre.

Beklaget hendelsen Etter hendelsen skriver den overgrepsanklagede stortingspolitikeren i en mail til Helland at han skammer seg over oppførselen, ifølge korrespondanse hun har gjort tilgjengelig.

«Jeg er svært lei meg og skammelig over min dårlige oppførsel mot deg i mitt rom.»

Videre skriver han at det aldri vil gjenta seg, mens Helland svarer i en mail om at hun vil gå videre med det dersom det skjer noe lignende på nytt.

- Fortsatte trass beklagelse Bare litt under to uker senere var det landsmøte, der stortingspolitikeren satte seg ved siden av Helland. Etter en stund skal han ha klådd på låret hennes, noe hun opplevde som ille.

I en mail noen dager senere, skriver Helland en mail der hun igjen krever en slutt på slike episoder - med kopi til blant annet fylkesleder Eikeland og stortingspolitiker Åse Michaelsen.

Som svar skriver stortingspolitikeren at han skal forholde seg til dette.

Michaelsen skriver i sitt svar til Helland at hun har gjort alt hun kan for å sette strek, og sier at hun forventer en beklagelse fra stortingskollegaen.

- Jeg har i utgangspunktet ingen kommentar til saken, som ligger 2,5 år tilbake. Jeg har bare stått i kopifeltet på noen e-poster og svarte en mail, sier Michaelsen til Dagbladet.

- Det eneste jeg mente med e-posten, var at dersom hun følte seg trakassert, var det viktig å konfrontere det. Utover det har jeg ingenting med denne saken å gjøre, sier Michaelsen videre.

- Mener du fremdeles at han burde beklage saken?

- Slik saken er nå, vil jeg ikke kommentere den. Det jeg vet, er at den har blitt politianmeldt etter at de ikke kom til enighet, sier Michaelsen.

STØTTES: Peter Svendsen forteller at han var vitne til et av de påståtte overgrepene av Beate Helland. Foto: JARLE MARTINSEN/FÆDRELANDSVENNEN
STØTTES: Peter Svendsen forteller at han var vitne til et av de påståtte overgrepene av Beate Helland. Foto: JARLE MARTINSEN/FÆDRELANDSVENNEN Vis mer