Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forlot julebordet i protest

Halve Arbeiderparti-gruppa gikk hjem da spekematen kom på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utsira kommune er Norges minste med sine 250 innbyggere. Båtturen ut hit tar 1 time og 20 minutter, likevel er det stort anlegg for å ta imot turister her, med blant annet restaurant med plass til 125 personer. Her har både kommunestyret og eldrerådet i kommunen arrangert sine julebord i alle de år.

Denne uka var det klart for julemat og kos igjen. Men i år ble maten bestilt fra Haugesund, etter at det var innhentet pristilbud fra ulikt hold. Cateringselskapet inne i byen kunne nemlig tilby julemat til halv pris, melder Haugesunds Avis. Prisen på Utsira var 320 kroner per person, mens i byen leverte de for 160 kroner.

- Vi jobber hver dag for å selge Utsira. Å få en slik tilbakemelding fra kommunen følte vi som et slag i trynet. Det er totalt feil signaleffekt å kjøpe inn mat fra Haugesund, sier leder av Utsira Havstuer, Bjarne Austrheim til Dagbladet.no. Han mener ordføreren bør støtte det lokale initiativ i bygda.

Eldreråd uten overskudd

Eldrerådet arrangerte sitt julebord først, og etter pengeråd fra eldreråd mente også deler av kommunestyret at den lokale prisen kunne bli vel stiv. Kommunestyret kjøpte catering-spekemat fra Haugesund.

Fire av Arbeiderpartiets seks representanter forlot salen i da byspekematen kom på bordet tirsdag.

- Vi diskuterte saken i kommunestyregruppe på forhånd, og vi kom fram til at det ikke ble aktuelt med noe boitkott. Men de fikk gå de som ville. Det er snakk om en til to som gikk i protest, sier Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret, Jarle Nilsen til Dagbladet.no.

Han forteller at fire i AP-gruppa gikk, men at han og en annen person ikke kunne bli med på middagen av andre grunner. Av de som gikk har en person jobb på den aktuelle restauranten som gikk tapende ut i julebordstriden.

IKKE BARE IDYLL: Utsira kommune er Norges minste når det gjelder folketall. En gruppe lokale investorer satser nå stort på turister. Og de synes det er tungt å oppleve at kommunestyret ikke vil bruke deres restaurant til julebordet. Foto: SIV ELIN NÆRØ
IKKE BARE IDYLL: Utsira kommune er Norges minste når det gjelder folketall. En gruppe lokale investorer satser nå stort på turister. Og de synes det er tungt å oppleve at kommunestyret ikke vil bruke deres restaurant til julebordet. Foto: SIV ELIN NÆRØ Vis mer

- Vi mener vel at det helst bør brukes lokale leverandører, legger Nilsen til.

Irritert ordfører

- Jeg tar ansvaret for innkjøpet. Etter de prisene Eldrerådet hadde fått oppgitt, visste jeg at Havstuene ikke kunne konkurrere. Jeg må ta økonomiske hensyn og kommunen står fritt til å kjøpe julematen sin hvor den vil, sier ordfører, Geir Helge Rasmussen.

Han mener kritikken som har kommet etter måltidet er urettferdig.

- Vi spiser mat fra cateringen til Havstuene ved hvert eneste formannskapsmøte, legger han til.

- Vi konkurrerer

Mens Austrheim, han mener at restauranten på Utsira har konkurransedyktige priser.

- Vi driver en restaurant, og tilbyr full pakke med servering, vasking og rydding. Men vi kan selvfølgelig ikke konkurrere med cateringselskap som leverer mat i aluminiumsfolie.

Utsira er bare seks kvadratkilomter stor. Likevel er det god stemning til vanlig og godt om plassen:

- Vi er 250 innbyggere, og stort sett enige om alt. Men vi investorer her ute føler at det er litt smålighet og jantelov som presser seg fram. Av og til kan misunnelsen ta over, avslutter restaurantør Bjarne Austrheim.

<B>ORDFØREREN TAR ANSVAR:</B> Men Geir Helge Rasmussen angrer ikke på at han sparte penger for kommunen.
UTSIRA HAVSTUER:</B> Lokal initiativ med blant annet restaurant trenger alle kunder i et samfunn med 250 innbyggere.
<B>SPEKEMAT FRA BYEN:</B> Kommunestyret og eldrerådet på Utsira sparte penger på cateringmat.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media