Forlot makta i Bergen - men her bygger Frp med bompenger

- Bilistene bidrar med 2,2 mrd. til Kyststamvegen sier Terje Søviknes (Frp). I Oslo blir regningen 20 ganger så høy.

PÅ BESØK I BOMPENGELAND: Partiformann Siv Jensen ble mottatt av partifelle og ordfører Terje Søviknes da partiet holdt valgkampkonferanse i Os i Hordaland. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
PÅ BESØK I BOMPENGELAND: Partiformann Siv Jensen ble mottatt av partifelle og ordfører Terje Søviknes da partiet holdt valgkampkonferanse i Os i Hordaland. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går forlot Fremskrittspartiet i Bergen maktens korridorer, Byrådet. Årsaken var Bergensprogrammet, en kollektivplan der prestisjeprosjektet bybanen og bompengefinansiering står sentralt.

I Oslo og Os har spesialvurderinger ført til at Frp kan belaste bilistene med 44,2 milliarder kroner i bompenger.

Ble nektet å si «ja»
Bakgrunnen for konflikten i Bergen er at Frp på sitt landsmøte i fjor vedtok at lokale politikere skal stemme nei til ethvert forslag om bompenger i Norge. Unntaket var dersom en folkeavstemning ga klarsignal til politikerne.

Det ble ikke avvist at brudd kunne kunne føre til reaksjoner mot de enkelte politikerne.


- Det får være opp til lokale lag å reagere mot brudd på dette, sa nestleder og bompengemotstander Per Sandberg til Dagbladet.no.

«Ja» i Os og Oslo
Selv avviser både Frp i Bergen og partiformann Siv Jensen at trusler om pisk eller eksklusjoner har vært et tema i dialogen de siste ukene. Blant annet ba Bergen Frp om en folkeavstemning om finansieringen av bybaneprosjektet.

Samarbeidspartnerne Høyre og KrF avviste dette blankt og fryktet det ville sette prosjektet i fare.

Da går ting langt lettere i Oslo og Os, der Frp'ere står bak flere milliarder kroner i bompengefinansierte prosjekter. Os sin populære ordfører Terje Søviknes gleder seg til Kyststavegen åpner i 2014, selv om lokalbefolkningen skal bidra i store monn.

BYGGE, BYGGE: Oslo og Hordaland har passert nåløyet for hva Frp tillater. Foto: Scanpix og Statens Vegvesen
BYGGE, BYGGE: Oslo og Hordaland har passert nåløyet for hva Frp tillater. Foto: Scanpix og Statens Vegvesen Vis mer

- Hvorfor er dette uproblematisk?

- Da vedtaket kom på landsmøtet i fjor ba vi om en fortolkning av sentralstyret i Frp i etterkant. De mente at siden Kyststamvegen mellom Os og Bergen ble planlagt i en avtale allerede i 2004, så fikk det passere, sier Søviknes til Dagbladet.no.

Bilistene betaler mye...
Prosjektet, som omfatter E39, har fått 1,6 milliarder gjennom nasjonale transportplan i år. I tillegg skal 2,2 finansieres med bompenger, bekrefter Søviknes.

- Strekningen skal stå ferdig i 2014 og det blir med en finansiering der bilistene tar størstedelen av utgiftene, sier ordføreren, som til tross for prosjektet nyter stor popularitet i hjemkommunen.

Heller ikke i Oslo får vedtaket, aktualisert gjennom gårsdagens raske avgang, noen konsekvenser.

...og ennå mer i Oslo
- Vedtaket på landsmøtet i fjor, som jeg personlig støttet, har ikke tilbakevirkende kraft og Oslopakke 3 ble vedtatt i god tid før det landsmøtet, sier byråd for miljø og samferdsel Jøran Kallmyr, til Dagbladet.no.

Byråden bekrefter overfor Dagbladet.no at bilistene skal betale 42 milliarder i bompenger fra til 2025 for kollektiv- og veisatsingen. Totalrammen er på 54 milliarder, staten bidrar altså med 12 av dem.

- Er ikke dette mye å forlange sett i lys av landsmøtevedtaket i fjor?

- Vi kan verken styre Frp eller Norge med tilbakevirkende regler. I tillegg la vi fram et ønske om folkeavstemning for Bystyret. Dette var viktig for oss og vi fikk spillerom av byrådsleder Erling Lae (H) til å gjøre det. Dessverre ble forslaget nedstemt, understreker Kallmyr.

Dyrere uten Frp
Kallmyr mener at dersom Frp hadde forlatt Oslo-byrådet, ville den jevne sjåfør blitt belastet med mer, helt opp mot 80 kroner per passering. I stedet for blir kostnaden rundt to tikroninger per tur.

- For oss var det å bli i Oslo-byrådet nærmest et moralsk ansvar.

KONFLIKTENS KJERNE: Rundt deler av Bergen blir en dobbel bomring satt i drift. Inntektene skal finansiere bybanen og nye veier. Det gjorde at Frp trekker seg fra byrådet, men hvorfor går de inn for bompenger i Os? Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
KONFLIKTENS KJERNE: Rundt deler av Bergen blir en dobbel bomring satt i drift. Inntektene skal finansiere bybanen og nye veier. Det gjorde at Frp trekker seg fra byrådet, men hvorfor går de inn for bompenger i Os? Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
42 MILLIARDER I BOMPENGER: - Men det ville vært verre uten Frp, mener miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Jøran Kallmyr. Foto: Frp.
42 MILLIARDER I BOMPENGER: - Men det ville vært verre uten Frp, mener miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Jøran Kallmyr. Foto: Frp. Vis mer