Forlot retten gråtende

Faren til 17-åringen som hevder hun er tvangsgift, brøt sammen i gråt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN: (Dagbladet.no): Den 44 år gamle familiefaren som står tiltalt i Drammen tingrett for å ha tvangsgiftet sin egen datter på 17 år brast ut i gråt i ettermiddag.

Det var mens retten så opptak fra bryllupsfesten i Irak i fjor sommer at følelsene tok overhånd.

- Jeg savner henne så veldig, sa tiltalte via tolk før dommeren lot faren få ta seg en tur ut for å trekke luft og komme seg til hektene.

Faren har sittet i varetekt siden februar i år, og det har snart gått et halvt år siden han så henne sist. Hun har flyttet hjemmefra og oppholder seg nå på en hemmelig adresse et sted i Norge.

Smilte litt

I retten i dag ble det vist videopptak fra en fest i familiens hjemby i Nord-Irak. Påtalemyndigheten mener opptaket viser en bryllypsfest, mens de tiltalte og deres forsvarere hevder det hele er en forlovelsesfest, og at datteren ikke er formelt gift.

Videoen viste det unge paret omkranset av mange dansende mennesker. Hun var kledd i brudekjole og han i dress. De spiste en kake som de delte, og han kysset henne på pannen.

Hun smilte anstrengt i videoen, og så ikke ut til å være så lykkelig som man forventer at en nygift skal være. Samtidig er de to svært unge, og det kan forklare hvorfor de begge var litt nervøse.

Bistandsadvokat Monica Lindbeck sammen med sin 17 år gamle klient som hevder hun er blitt tvangsgiftet med en mann i Nord-Irak. Til høyre en politikvinne som passer på jenta i retten. Hun har flyttet fra sin familie og bor på hemmelig adresse. Foto: Oliver Orskaug
Bistandsadvokat Monica Lindbeck sammen med sin 17 år gamle klient som hevder hun er blitt tvangsgiftet med en mann i Nord-Irak. Til høyre en politikvinne som passer på jenta i retten. Hun har flyttet fra sin familie og bor på hemmelig adresse. Foto: Oliver Orskaug Vis mer

Ektemann vitner

I morgen vil retten forsøke å få den angivelige ektemannen til å vitne på telefon fra Irak. Påtalemyndigheten har motsatt seg dette flere ganger under rettssaken.

- Vi vet jo ikke om det er en Jørgen Hattemaker eller ektemannen som er på telefonen fra Irak, sier aktor i saken.

Dommeren er enig, men har beordret den 17 år gamle fornærmede i saken til retten i morgen, slik at hun eventuelt kan gjenkjenne ektemannen sin.

Hadde ikke aktor gått med på å la ektemannen vitne, truet dommeren med at han ville utsette tiltalepunktet om tvangsgifting. Dommeren mener ektemannens vitnemål har stor relevans for saken.