DREPT PÅ JOBB: Anna kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på barnevernsinstitutusjonen Små eneheter i Vollen i Asker natt til 28. oktober i fjor. Jenta (15) som drepte henne står nå for retten i Asker- og Bærum tingrett. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Anna kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på barnevernsinstitutusjonen Små eneheter i Vollen i Asker natt til 28. oktober i fjor. Jenta (15) som drepte henne står nå for retten i Asker- og Bærum tingrett. Foto: PrivatVis mer

Forlot retten under morens vitnemål

Etter å ha ropt ut i protest mot morens vitnemål over telefon, forlot den drapstiltalte 15-åringen rettssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot den 15 år gamle jenta som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker i oktober i fjor, er inne i sin andre uke.

15-åringens mor vitnet i 15-tiden på telefon fra USA.

Mora forteller om det hun mener var forholdene i hjemmet der 15-åringen vokste opp sammen med mora faren og sine søsken.

Da mora forklarte seg om hva som skjedde i februar 2009, da barnevernet kom inn i bildet, ropte den drapstiltalte 15-åringen ut, tilsynelatende i protest.

Hun forlot deretter rettssalen, sammen med sin far og to fengselsbetjenter som passer på henne under rettssaken.

Mora fortsatte sin forklaring.

- Foreslo hjelp Mora ble etterhvert fratatt omsorgen for dattera, da mora og faren gikk fra hverandre. Da også faren senere mistet omsorgen for jenta, og hun kom inn under barnevernets omsorg, ble 15-åringen stadig dårligere, mener mora.

- Hun ble stadig mer tilbaketrukket og innesluttet, og jeg foreslo at hun skulle få hjelp. Men jeg hadde ikke omsorgen, så jeg kunne ikke gjøre noe, sier mora.

- De siste fire årene har hun kun vært omgitt av voksne, og har hatt lite kontakt med andre barn.

Mora sier også at hun har snakket med ledelsen ved Små Enheter og bedt om at dattera skulle få bedre hjelp.

- Jeg har spurt: Hva må skje for at dere hjelper henne. Må hun ta livet av noen før hun får hjelp?

- Burde hatt voldsalarmer Tidligere i dag vitnet enhetsleder Harald Persson. Han innrømmet det i etterpåklokskapens lys var flere elementer i sikkerheten rundt 15-åringen som burde vært anderledes:

- Det er åpenbart at det skulle være to mennesker på natt. Det er åpenbart at vi skulle hatt voldsalarmer på kroppen. Og et er åpenbart at alle skulle vært mer involvert i retningslinjene rundt sikkerhet, oppsummerte Persson.

- Forsto ikke hvem de hadde fått Fylkesmannen har i en rapport konkludert med at 15-åringen ikke fikk forsvarlig behandling.

Også den drapstiltalte 15-åringens far, som vitnet i retten i forrige uke, er kritisk til behandlingen datteren hans fikk.

- Små Enheter er ikke skyld i dette, de har fått en jobb de ikke skulle hatt, sier faren.

Men han mener også at institusjonen, når dattera først var på plass på Små Enheter fra høsten 2013, ikke tok hennes tilstand på tilstrekkelig alvor.

- Små Enheter forsto ikke hvem de hadde fått. De kunne ikke forstå hvor vanskelig ting hadde vært med henne de siste to årene. Helt imot rådene de fikk, valgte de de minst erfarne, søte hyggelige jenter, til å passe på henne. Det var godt ment, men disse jentene ble redd henne fra dag en. Da blir hun trigget, sier faren.

Et vitne har forklart i retten at ansatte ved Små Enheter sluttet fordi de ikke orket å jobbe med 15-åringen.

Advarte om drap Psykiater Sanja Panjkovic som behandlet 15 åringen ved Bjerketun Behandlingssenter i halvannet år, forklarte seg i Asker og Bærum tingrett onsdag i forrige uke.

Hun fortlalte at hun ved en anlending  kom med en skarp advarsel til bernevernstjenesten (Bufetat) om bemanningen rundt jenta.

- Jeg sa de måtte ha to våkne nattevakter på henne. Da sa hun fra bufetat at de ikke hadde budsjett til to miljøpersonale. Jeg sa at da er det risiko for at det skjer et drap. Hun sa likevel: Det er ikke budsjett.

Psykiateren sier at hun kom med advarselen i juni 2013, fire måneder før 15-åringen ble overført til Små Enheter i Asker.

Der ble hun passet på av én våken nattevakt.

ÅPENT: Jenta hadde en lang rekke voldsepisoder bak seg da hun ble overført til den åpne barnevernsinstitusjonen Små Enheter i oktober 2013. Ett år senere begikk hun drap.
ÅPENT: Jenta hadde en lang rekke voldsepisoder bak seg da hun ble overført til den åpne barnevernsinstitusjonen Små Enheter i oktober 2013. Ett år senere begikk hun drap. Vis mer

Persson, som var i møte med Pankovic før jenta ble overført til Små Enheter, sier at han ikke kan huske at det ble anbefalt at det skulle være to nattevakter rundt jenta.

- Det ble anbefalt at to personer var rundt henne dagtid, men jeg kan ikke huske at det ble anbefalt to nattevakter, sier Persson.

Han husker imidlertid at psykiateren beskrev jetna som farlig:

- Pankovic sa «hun er en massemorder», i det første møtet vi hadde med henne. Det var en heftig uttalelse, som gjorde at jeg forsto litt om hva slags erfaringer de hadde med henne, sier Persson.

Etterforskes Barnevernsinstitusjonen etterforskes nå av politiet i Søndre Buskerud.

Annas familie har sagt til Dagbladet at de er glade for at arbeidsplassen er under etterforskning.

Fag- og utviklingsleder ved Små Enheter, Dag Skådinn har tidligere uttalt at han mener sikkerheten ved Små Enheter var god nok. Han skal vitne i retten senere i dag.

VITNER: Dag Skådinn, fag- og utviklignsleder på behandlingssenteret Små enheter. Foto: Små enheter AS
VITNER: Dag Skådinn, fag- og utviklignsleder på behandlingssenteret Små enheter. Foto: Små enheter AS Vis mer