Formann Jesse

NEW YORK (Dagbladet): Utenriksminister Madeleine Albright dro til Nord-Carolina og lot seg fotografere gående hånd i hånd med 76-årige Jesse Helms. En gest den forfengelige Helms satte stor pris på. Den viste hvilken makt han har til å påvirke utenrikspolitikken i verdens eneste supermakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmenn for norske myndigheter «glemte» å ta denne makten med i beskrivelsen da de underhånden stemplet Helms som en ekstremist uten innflytelse. Hensikten var å hindre at det oppsto uro i offentligheten etter at Aftenposten avslørte brevet senatoren hadde sendt til den amerikanske forsvarsministeren. I brevet «rådet» Helms forsvarsminister William Cohen til å gi den norske regjering et ultimatum: Enten å gå bort fra kravet om at USA må fjerne antipersonellminene som ligger i forhåndslagre i Norge, eller bli vitne til at USA trekker lagrene tilbake.

  • Versjonen som ble gitt til reportere og offentlighet, var at Clinton-regjeringen nok ikke ville følge rådet fra den ekstremistiske senatoren. Men dagen etter gjorde forsvarsminister Cohen akkurat det. Rådet fra senator Helms var med ett blitt offisiell amerikansk politikk. I Ottawa mistet den norske utenriksminister Knut Vollebæk muligheten til å sole seg i glansen av den norske innsatsen for å få til et internasjonalt forbud mot antipersonell-landminer. I stedet ble han bombardert med spørsmål om senator Helms og forhåndslagrene. Og hva kunne han si? Bare det luftige og svevende at «forhandlingene er helt i begynnerfasen».
  • Senator Jesse Helms ser sine kritikere som elitister og internasjonalister som er i gang med å forurense det amerikanske samfunn med utenlandsk påvirkning. Han ser på seg selv som den jevne amerikaners skjold og verge, som talsmann for kristne verdier og anstendighet. Han ser helst at Amerika verner seg selv og lar omverdenen klare seg som best den kan. De amerikanske sørstatene er hans målestokk for anstendighet, med rasismen rett under overflaten.
  • Før ansienniteten i Senatet gjorde ham til formann i utenrikskomiteen, var hans viktigste verv setet i landbrukskomiteen, der han har sikret seg gjenvalg ved et beinhardt forsvar for de statlige subsidiene til tobakksfarmerne i hjemstaten. Den plassen har han beholdt. Men formannsvervet i utenrikskomiteen gjorde at han kunne begynne på sin egentlige misjon her i verden som er å svekke FN og sørge for at Amerika begrenser sitt internasjonale engasjement til det han ser som vitalt for amerikanske interesser. Han driver et korstog mot FN, der han vil halvere antallet ansatte og kutte budsjettet med 75 prosent.
  • Men han støtter likevel utvidelsen av NATO til tidligere østeuropeiske land, og stemte for å godkjenne SALTII-avtalen med Russland om nedbygging av atomvåpnene. Helms vet han må gi for å få, og er den råeste hestehandler og en knalltøff forhandlingsmotpart for regjeringen. Senator Jesse Helms kaster ikke bort tida med å innynde seg i de liberale massemediene. Han stiller ikke opp til intervjuer og opptrer bare på TV når han har en kjepp han vil stikke i regjeringens hjul. Som da han ble intervjuet på CNN og sa at president Bill Clinton var ute av stand til å takle jobben som USAs øverstkommanderende og trengte livvakter når han besøkte amerikanske militærforlegninger.
  • I Helms øyne er FN en trussel mot Amerikas sjølråderett, som Helms mener er en rett til å bestemme over resten av verden. Selvsagt er han motstander av all utviklingshjelp. Han er abortmotstander og kritiker av alle likestillingstiltak. Han går inn for bønnetimer i skoletida og er antihomofil. Nylig har Helms demonstrert sin makt ved å hindre at Clintons tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Anthony Lake ble godkjent som ny sjef for CIA.
  • Da Clinton utnevnte en av Helms' partifeller, Massachusetts' guvernør William Weld, til ambassadør i Mexico, var Helms imot fordi Weld var altfor liberal i sitt syn på narkotika. Weld ble ikke ambassadør i Mexico. Det er mange grunner til å tro at minesaken blir alt annet enn enkel å håndtere for utenriksminister Vollebæk og forsvarsminister Fjærvoll så lenge Helms holder Cohen i ørene og andre steder.