Formannens drøm

Fremskrittspartiets landsmøte i Stavanger velger i helga Carl I. Hagen til partiformann for siste gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Carl Ivar Hagen

følte seg sviktet da han høsten 2001 fra Stortingets talerstol fortalte om sin drøm om å bli Stortingets president, nasjonens nummer to etter kongen. Foran landsmøtet i Stavanger i helga, som skal gjenvelge partieieren til hans siste periode som formann, er en av nøklene til å forstå mannen og politikeren å finne nettopp her. Drømmen om presidentvervet springer ut fra et ønske om å oppnå offentlig anerkjennelse i en eller annen form. Det gjorde inderlig godt med hyllesten av ham og Eli for 25 år som Partiformannen og hans hustru på landsmøtet i fjor i Frp-bastionen Tønsberg. Men Hagen ønsker også anerkjennelse av det samfunnet han har tilbrakt et politisk liv i opposisjon til.

Da Hagen overrasket Stortinget med å fortelle om sin drøm og sin skuffelse over at den ble tatt fra ham, var det framfor alt Kjell Magne Bondevik han følte seg sviktet av. I det stille har Hagen brukt mange år på å pleie kontakten med Bondevik. Han har lyttet etter signaler, tolket utsagn, brev og bemerkninger, og lagt planer etter hva han mener å ha oppfattet.

Bondevik

har aldri gitt noen konkrete løfter som Hagen i dag eller seinere kan hevde at Bondevik har gått bort fra. Men Hagen trodde fullt og fast at Bondeviks nei til formalisert samarbeid med Fremskrittspartiet ikke var hogd i stein. At mye ville bli mulig den dagen Dag Danielsen, Vidar Kleppe, Fridtjof Frank Gundersen, Jan Simonsen og Øystein Hedstrøm ikke lenger representerte partiet. Bare Hedstrøm og Simonsen ble gjenvalgt i 2001, og Simonsen ble kjapt ekskludert. Øystein Hedstrøm er omskolert til puddel. Uten at det hjalp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer